De perfecte referentie in 10 minuten

Aconso heeft zijn HR Toolbox uitgebreid met een referentiegenerator waarmee HR-medewerkers in een handomdraai referenties kunnen aanmaken. Dit wordt geholpen door 14.000 tekstmodules waarmee de cloud- of on-premise-oplossing wordt geleverd.

In HR behoort het maken van jobreferenties tot de dagelijkse routine. Een taak die gewoonlijk veel tijd in beslag neemt. Maar volgens Aconso hoeft dit niet het geval te zijn. De specialist voor de optimalisatie van HR-processen in bedrijven heeft een referentiegenerator van H&P Infomedia aangekondigd, die zal worden geïntegreerd in de HR Toolbox van Aconso.

De module zal in eerste instantie worden getest in een proefproject bij een grote Duitse onderneming. Vanaf mei 2015 zal de geautomatiseerde certificatengenerator dan algemeen beschikbaar zijn als onderdeel van Aconso’s HR Toolbox. Volgens Aconso kan de certificatengenerator worden geïntegreerd in de afdelingsoverkoepelende workflows van een bedrijf – als alternatief kan de module ook worden gebruikt als een op zichzelf staande oplossing. Aconso biedt het pakket aan als een private cloud-product gehost op een server in een datacenter in Bielefeld, als alternatief is de certificaatgenerator ook beschikbaar als een on premises-oplossing.

Meer dan 14.000 tekstmodules

Aconso wil met de certificaatgenerator uit de cloud een nieuwe standaard zetten voor het professioneel creëren van certificaten. De certificaatgenerator van Aconso wordt geleverd met meer dan 14.000 tekstmodules, die worden gecontroleerd en regelmatig uitgebreid door gespecialiseerde juristen in arbeidsrecht. Dankzij een intelligente coördinatie van de afzonderlijke modules, die via een intuïtieve gebruikersinterface kunnen worden gecombineerd, ontstaat een referentie met een natuurlijke leesstroom.

Volgens Aconso kunnen onder meer stamgegevens, functie- en bedrijfsbeschrijvingen uit bestaande ERP-systemen naadloos in de documenten overvloeien. Daarnaast kan de personeelsmanager de werknemer op een schaal van één tot vijf beoordelen in categorieën als vakkennis, bijscholing, veerkracht en prestaties, werkmethoden of gedrag intern of extern. Deze beoordeling beïnvloedt de selectie en samenstelling van de meer dan 14.000 tekstmodules.

Gesplitste gebruikersinterface

De gebruikersinterface van de certificaatgenerator die in Aconso’s HR Toolbox wordt aangeboden, is gesplitst, zodat de gebruiker live kan volgen hoe de inhoud van het certificaat zich ontwikkelt. Indien gewenst kan de HR-manager handmatig ingrijpen en secties aanpassen of individuele evaluaties in de referentie opnemen.

Een waardevolle aanvulling op de oplossing is naar verluidt de handleiding met uitgebreide achtergrondkennis over het opstellen van referenties. Volgens Aconso zijn alle actuele uitspraken over het certificaatrecht en de desbetreffende wetgeving opgenomen. Bovendien ondersteunt de certificaatgenerator de gebruiker met tal van contextgerelateerde toelichtingen en helpteksten.

“Onze ervaring heeft geleerd dat laaggekwalificeerde functieverwijzingen meer potentieel voor conflicten inhouden dan bijvoorbeeld uitstaande loonbetalingen. Klachten over de referentie of zelfs rechtszaken zijn niet alleen vervelend, maar kosten vooral tijd en geld,” zegt Ulrich Jänicke, oprichter en bestuurslid van Aconso AG.

HR-processen geoptimaliseerd

“Tot nu toe was er geen oplossing op de markt die echt op holistische wijze aan alle vereisten kon voldoen. Met de Aconso Certificate Generator bieden we nu niet alleen een unieke software-oplossing voor het optimaliseren van HR-processen, maar zetten we ook een benchmark neer. Want de eerste empirische waarden bij onze pilootklant tonen aan dat gebruikers er in minder dan 10 minuten professionele referenties mee kunnen creëren. Voorheen duurde dit gemiddeld 45 minuten. Dergelijke tijdbesparingen zijn een belangrijke toegevoegde waarde in de hedendaagse bedrijfsomgeving, vooral in HR-afdelingen,” legt Jänicke verder uit.