Digitalisering maakt gevestigde financiële dienstverleners overbodig

Volgens een recent rapport van Gartner zal 80 procent van de traditionele financiële dienstverleners tegen 2030 moeten ophouden te bestaan of nog slechts formeel bestaan. Dit komt onder meer door digitale platforms en fintechs, die een steeds groter marktaandeel veroveren en de sector veranderen.

Gartner Vice President en Analist David Furlonger ziet een groot risico voor banken in het vasthouden aan verouderde bedrijfsmodellen: “Digitale transformatie blijft een mythe zolang institutionele attitudes, processen en structuren niet veranderen.” Gevestigde financiële dienstverleners moeten sneller vooruitgang boeken op het gebied van digitaal zakendoen, bijvoorbeeld door digitale platforms te bouwen of door nicheproducten en -diensten te vinden die op de platforms van anderen kunnen worden verkocht.

Volgens de 2018 CEO Survey van Gartner blijven leiders van bedrijven prioriteit geven aan omzetgroei. Er is echter een duidelijke verschuiving naar meer efficiëntie en productiviteit. Hieruit blijkt dat digitaal vooral gericht is op bedrijfsoptimalisatie in plaats van echte transformatie.

“De toekomst van de financiële dienstensector vereist dat er weinig fysieke activa aanwezig zijn. Dit maakt de sector bijzonder kwetsbaar voor verstoring door digitale concurrenten,” verklaart Pete Redshaw, practice vice president bij Gartner.

Deze drie typen zullen overleven

Volgens Gartner zal slechts 20 procent van de gevestigde financiële bedrijven de digitalisering overleven. Deze kunnen worden onderverdeeld in de volgende drie soorten:

  • Power advocatenkantoren maken gebruik van een eigen digitaal platform waarmee ze informatie over klanten kunnen omzetten in nieuwe diensten en markten. Volgens Gartner heeft slechts vijf procent van de beste bedrijven wat nodig is om zo’n machtig advocatenkantoor te worden.
  • Fintechs: Volgens de prognoses kan 15 procent van de overlevenden zich ontwikkelen tot fintechs. Fintechs zijn gespecialiseerde “pure players” die op sommige productgebieden de traditionele dienstverleners zullen vervangen. Zij maken gebruik van digitale platforms, maar zijn er geen eigenaar van.
  • Long-tailbedrijven: Hier ligt het grootste potentieel voor winnende bedrijven, want maar liefst 80 procent zou long-tailbedrijven kunnen worden. De veel lagere kosten van het gebruik van digitale platforms maken het voor traditionele bedrijven mogelijk om als dienstenmakelaar op te treden. Zij zouden zich ook kunnen profileren als conciërge-aanbieders van gebundelde aanbiedingen voor vermogende particulieren.

Uiteindelijk hangt de snelheid van de digitale transformatie bij financiële dienstverleners volgens Gartner deels af van de politieke regelgeving, maar ook van de demografie en het klantgedrag, dat van land tot land verschilt. In sommige landen zal een conservatieve regelgeving innovatie in de weg staan, terwijl andere landen, zoals Australië, Brazilië, China, India of het VK, regelgeving zullen gebruiken om de transformatie te versnellen.