Edge computing: sleuteltechnologie van de digitalisering

De markt voor de 5G-standaard voor mobiele communicatie groeit. Net als het internet der dingen (IoT) vereist ook datatransmissie met hoge snelheid een betrekkelijk nieuwe netwerktechnologie – zogeheten edge computing. Waarom is dit belangrijk voor 5G? En hoe kan het kanaal profiteren van de technologie?

Een recente studie van Vertiv, die samen met de technologieanalisten van Omdia is opgesteld, concludeert: Edge computing is een belangrijke groeimarkt voor netwerkexploitanten, vooral in verband met de 5G-uitbreiding. Door bestaande netwerken samen te voegen met bestaande zendmasten voor mobiele telefonie, centrale locaties en edge datacenters kunnen namelijk platforms worden gebouwd voor de ontwikkeling van nieuwe edge diensten.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat 36 procent van de ondervraagden in het onderzoek de netwerkexploitanten de belangrijkste rol toeschrijft als het gaat om nieuwe inkomstenmogelijkheden met edge computing. Met name geprefabriceerde modulaire datacenters (PFM) zullen voor netwerkexploitanten het middelpunt vormen bij de levering van toekomstige edge-infrastructuren. Maar wat is edge nu eigenlijk en waarom is deze technologie zo belangrijk voor de uitbreiding van 5G?

Edge als aanjager van digitalisering

Edge computing is in de eerste plaats decentraal georganiseerde gegevensverwerking. Dit gebeurt direct aan de rand van het netwerk, de zogenaamde edge. Dit betekent dat de gegevens direct in de netwerkperiferie worden gegenereerd en verwerkt.

De verschillende soorten edge kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën, die worden gedefinieerd op basis van de respectieve toepassingsgebieden:

  • Legacy Edge:Deze categorie heeft betrekking op lokale gegevensverwerking die rechtstreeks bij bedrijven in afzonderlijke vestigingen of locaties plaatsvindt. Dit zijn bijvoorbeeld kleine datacentra die hun diensten alleen voor gebruik ter plaatse aanbieden, of individuele servers. Hier vindt momenteel een verandering plaats omdat steeds meer van deze oplossingen ofwel naar de cloud verhuizen als onderdeel van “as-a-service”-aanbiedingen, ofwel worden vervangen door colocatieproviders.
  • Geografische rand: De zogenaamde content delivery networks en clouddiensten kunnen hier worden ingedeeld. In de meeste gevallen worden deze gehost in colocatie datacentra. Deze bevinden zich meestal daar waar de gegevens nodig zijn, d.w.z. in de buurt van grote steden of agglomeraties.
  • Dynamic Edge:Deze categorie omvat voornamelijk apparaten in het internet der dingen, maar ook de afzonderlijke sensoren van een slimme stad of wearables zoals smartwatches. Aangezien deze apparaten meestal alleen via mobiele apparaten met het internet zijn verbonden, maar tegelijkertijd steeds complexer worden, zijn ze afhankelijk van overeenkomstige dataverbindingen en profiteren ze daarom massaal van de huidige uitbreiding van 5G mobiele communicatie.

De netwerkrand wordt het rekencentrum

De werklast verschuift momenteel steeds meer naar de plaats waar de rekenkracht direct nodig is – d.w.z. naar de netwerkrand. De vraag naar colocatie-aanbiedingen en naar eigen edge computing-oplossingen direct ter plaatse bij de bedrijven neemt dan ook toe. Bedrijven investeren momenteel fors in de levering van rekencapaciteit aan de rand. Wie de gegevensverwerking rechtstreeks bij de gebruikers brengt, kan zich namelijk enerzijds onderscheiden van de concurrentie en zich anderzijds in de markt positioneren als pionier van de digitalisering.

Dat de vraag naar edge computing bestaat, blijkt uit een andere studie van Vertiv uit 2019 . Uit dit onderzoek onder meer dan 800 IT-professionals was gebleken dat 53 procent verwacht dat de edge-markt in de komende vijf jaar zal verdubbelen. Een op de vijf verwacht zelfs een groei van 400 procent of meer.

Dit is een kans voor channelverkooppartners, die hier extra toegevoegde waarde kunnen bieden door hun expertise en praktijkervaring. Per slot van rekening functioneren de edge-units meestal als kleine datacenters – wat betekent dat ze moeten worden opgezet en beheerd, idealiter op afstand, door goed opgeleide specialisten.

Joachim Fischer, EMEA Channel Sales Director, bij Vertiv.

Joachim Fischer, EMEA Channel Sales Director, bij Vertiv.

Maar bedrijven hebben zelden de juiste IT-deskundigen ter plaatse, dus moeten ze voor ondersteuning een beroep doen op hun kanaalpartners. Dit schept een mogelijkheid voor distributeurs met toegevoegde waarde om te overtuigen met diensten buiten de verkoop om. Zelfs kanaaldistributeurs die tot dusver niet over een speciaal serviceteam beschikten, kunnen hun activiteiten uitbreiden – weg van pure verkoop en uitgroeien tot een volwaardige servicepartner voor bedrijven.