Wat is powershell direct?

Met PowerShell Direct kunnen systeembeheerders PowerShell-opdrachten uitvoeren binnen een virtuele machine (VM) vanaf het hostbesturingssysteem zonder te hoeven omgaan met algemene netwerkproblemen.

PowerShell Direct voert PowerShell-opdrachten op afstand uit in het gast-besturingssysteem van een virtuele machine (VM) zonder configuratie en zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over beveiligingsbeleid, firewallconfiguraties en de hostnetwerkconfiguratie. Als gevolg hiervan werkt PowerShell Direct zelfs als er geen gast-VM-netwerken zijn of als PowerShell-externe communicatie is uitgeschakeld op de gast-VM.

Microsoft heeft PowerShell Direct ontwikkeld om het voor Hyper-V-administraties gemakkelijker te maken om het beheer en de configuratie van virtuele machines te automatiseren en te scripten. Serverbeheerders kunnen PowerShell Direct uitvoeren als een interactieve sessie of door een set PowerShell-cmdlets uit te voeren.

PowerShell Directe en huidige beperkingen gebruiken

PowerShell Direct maakt gebruik van het PowerShell Remoting Protocol (MS-PSRP) om VM-beheer en configuratie te vergemakkelijken. Om een ​​PowerShell Direct-sessie op een virtuele machine te maken, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • De virtuele machine moet lokaal op de host draaien en worden opgestart
  • De beheerder moet op de hostcomputer zijn aangemeld als Hyper-V-beheerder
  • De beheerder moet geldige gebruikersreferenties opgeven voor de virtuele machine
  • Op het hostbesturingssysteem moet Windows 10, Windows Server 2016 Technical Preview of latere versies van de besturingssystemen worden uitgevoerd
  • De virtuele machine moet Windows 10, Windows Server 2016 Technical Preview of latere versies van de besturingssystemen draaien

De Get-VM-cmdlet kan worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de gebruikte referenties de Hyper-V-beheerdersrollen hebben en ook om een ​​lijst te krijgen van welke virtuele machines lokaal op de host worden uitgevoerd en opgestart.

Qua beperkingen wordt PowerShell Direct momenteel alleen ondersteund op Windows Server 2016 en Windows 10, dus virtuele machines op Windows Server 2012 R2 en eerdere besturingssystemen kunnen geen PowerShell Direct-opdrachten accepteren. PowerShell Direct kan ook alleen opdrachten verzenden naar de lokale VM’s van een Hyper-V-host.