Wat is opslagruimte direct?

Storage Spaces Direct is een functie die is geïntroduceerd in Windows Server 2016 en die de softwaregedefinieerde opslagstapel (SDS) in Windows Server uitbreidt om het bouwen van hoog beschikbare (HA) opslagsystemen met lokale opslag mogelijk te maken.

Microsoft heeft Storage Spaces Direct, of S2D, ontwikkeld om de implementatie en het beheer van softwaregedefinieerde opslagsystemen te vereenvoudigen en om het gebruik van nieuwe klassen van schijfapparaten zoals SATA- en NVMe-schijfapparaten (Non-Volatile Memory Express-schijven) mogelijk te maken. die voorheen niet konden worden gebruikt met geclusterde opslagruimten met gedeelde schijven.

Opslagruimten direct in gebruik

Storage Spaces Direct kan schijven gebruiken die intern zijn voor knooppunten in een cluster of het kan rechtstreeks worden gekoppeld aan knooppunten in een cluster via een behuizing. Storage Spaces aggregeert de schijven lokaal naar de clusterknooppunten, waardoor een opslagpool van deze schijven wordt gemaakt en virtuele schijven kunnen worden gemaakt.

Deze virtuele schijven kunnen worden gebruikt als een Cluster Shared Volume (CSV) waarin Hyper-V virtuele machines (VM's) kunnen worden ondergebracht die op ReFS-geformatteerde volumes worden uitgevoerd.

Wat dit in wezen betekent is dat met Storage Spaces Direct HA-opslagsystemen kunnen worden gebouwd met behulp van opslagknooppunten met alleen lokale opslag, ofwel met schijfapparaten die intern zijn voor elk opslagknooppunt of schijfapparaten in JBOD's (Just a Bunch Of Disks) waar elke JBOD is slechts verbonden met één opslagknooppunt.