Wat is powershell?

PowerShell is een automatiseringsplatform en scripttaal ontwikkeld door Microsoft voor het vereenvoudigen en automatiseren van het beheer van Windows- en Windows Server-systemen.

Hoewel PowerShell in de eerste plaats een op tekst gebaseerde shell is, maakt het gebruik van Microsoft’s .NET Framework met ingebouwde functionaliteit en objecten voor het beheer van Windows-omgevingen.

PowerShell-gebruikers hebben toegang tot PowerShell via een opdrachtregelshell of de PowerShell Integrated Scripting Environment (PowerShell ISE), die Microsoft heeft ontworpen om zowel beginners als experts te helpen efficiënter te werken met PowerShell.

De PowerShell ISE bevat een ingebouwde editor voor het schrijven en testen van scripts, evenals handige tools en functies zoals het invullen van IntelliSense-tabbladen om het gemakkelijker te maken om PowerShell-scripts en cmdlets te ontwikkelen en aan te passen.

Werken met PowerShell

De standaard PowerShell-opdrachtregelconsole kan worden geopend met de Win + R-toetsenbordcombinatie, gevolgd door powershell te typen en op Enter te drukken. Om de PowerShell ISE te starten, typt u eenvoudig powershell_ise in plaats van powershell nadat u op de Win + R-toetsenbordcombinatie hebt gedrukt.

Commando’s die via PowerShell worden ingevoerd, worden cmdlets genoemd (uitgesproken als command-lets). Cmdlets zijn Microsoft .NET-programma’s die zijn ontworpen om te communiceren met PowerShell. Naast cmdlets kan PowerShell ook PowerShell-scripts, PowerShell-functies en zelfstandige uitvoerbare programma’s uitvoeren.

PowerShell biedt ook volledige toegang tot COM (Component Object Module) en WMI (Windows Management Instrumentation), waardoor administratieve taken kunnen worden uitgevoerd op zowel lokale als externe Windows-systemen.

Nieuwe releases en uitbreidingen van PowerShell

De nieuwste versie van PowerShell, v5.0, kwam eind 2015 beschikbaar als onderdeel van het Windows Management Framework 5.0-pakket met bijgewerkte releases van Windows PowerShell, Windows PowerShell Desired State Configuration (DSC), Windows Remote Management (WinRM) en WMI.

Microsoft biedt ook een Azure-specifieke versie van PowerShell, nu beschikbaar als Azure PowerShell 1.0, evenals PowerShell Direct, waarmee systeembeheerders PowerShell-opdrachten op afstand kunnen uitvoeren in het gast-besturingssysteem van een virtuele machine (VM) zonder configuratie en zonder dat dit nodig is. zorgen te maken over beveiligingsbeleid, firewallconfiguraties en de hostnetwerkconfiguratie.