Wat is geneste virtualisatie?

Geneste virtualisatie verwijst naar virtualisatie die wordt uitgevoerd in een reeds gevirtualiseerde omgeving. Met andere woorden, het is de mogelijkheid om een ​​hypervisor binnen een virtuele machine (VM) uit te voeren, die zelf op een hypervisor draait.

Met geneste virtualisatie nestelt u in feite een hypervisor in een hypervisor. De hypervisor die de virtuele hoofdmachine uitvoert, wordt beschouwd als een niveau 0- of LO-hypervisor, en de initiële hypervisor die binnen de virtuele machine wordt uitgevoerd, wordt een niveau 1- of L1-hypervisor genoemd. Verdere geneste virtualisatie zou resulteren in een niveau 2 (L2) hypervisor binnen de geneste VM, vervolgens een niveau 3 (L3) hypervisor binnen die geneste VM, enzovoort.

Welke hypervisors geneste virtualisatie ondersteunen en use cases voor geneste virtualisatie

Niet alle hypervisors en besturingssystemen ondersteunen geneste virtualisatie. Hypervisors die geneste virtualisatie ondersteunen, zijn onder meer KVM- en VMware ESXi-hypervisors (genaamd Nested ESXi). Nested ESXi ondersteunt ook Hyper-V, Xen en KVM gast hypervisors vanaf ESXi versie 6.0.

Microsoft introduceerde ondersteuning voor geneste virtualisatie met Hyper-V in Windows Server 2016.


Geneste virtualisatie kan worden gebruikt voor ontwikkelings- en testdoeleinden, virtualisatietraining, gastvirtualisatie aan eindgebruikers, implementatietests van “virtuele clouds”, testconfiguraties en andere gevallen waarin het gebruik van meerdere hypervisors op dezelfde hostserver nodig kan zijn.