Gratis virtualisatie-oplossing met veel functies

Voor Windows Server 2019 stelt Microsoft zijn virtualisatie-oplossing Hyper-V Server opnieuw gratis beschikbaar. Hyper-V Server 2019 heeft alle virtualisatiefuncties van Hyper-V 2019 in de DataCenter Edition.

Hyper-V Server 2019 kan gratis worden gedownload van Microsoft. Het ISO-bestand kan worden gebruikt om fysieke servers op de virtualisatiehost te installeren. Qua functionaliteit gedraagt Hyper-V Server 2019 zich als een installatie van Windows Server 2019 als kernserver en met de Hyper-V-rol al geactiveerd.

Met Hyper-V Server 2019 kunnen bedrijven alle virtualisatiefuncties van Hyper-V gebruiken vanuit Windows Server 2019 Datacenter, en helemaal gratis. Het is dus de moeite waard om een kijkje te nemen.

Hyper-V Server 2019 heeft een aantal nieuwe functies ten opzichte van Windows Server 2016, en vooral ten opzichte van Hyper-V Server 2016, die niet direct onderdeel zijn van Hyper-V. Deze omvatten bijvoorbeeld betere ondersteuning voor ReFS. Hier kan ook gebruik worden gemaakt van deduplicatie van bestanden. Vooral Hyper-V-hosts profiteren hiervan, omdat veel bestanden hier twee keer worden opgeslagen, zelfs tussen VM’s.

Nieuwe clusterfuncties uit Windows Server 2019 vinden ook hun weg naar Hyper-V Server 2019. Dit is bijvoorbeeld de Cross-Domain Cluster Migration, waarmee hele clusters kunnen worden gemigreerd naar andere Active Directory domeinen. Clustergetuigen hoeven ook niet langer deel uit te maken van Active Directory. Dit geldt voor Hyper-V Server 2019 en voor Windows Server 2019.

Zinvol gebruik van Hyper-V Server 2019

Met Hyper-V Server 2019 kan niet alleen een stand-alone host worden geïnstalleerd, zoals bijvoorbeeld met VMware ESXi. Hyper-V Server 2019 ondersteunt ook geavanceerde functies zoals het gratis aanmaken van een cluster, het virtualiseren van beschermde VM’s via de Shielded VM-functie van Windows Server 2019 en de mogelijkheid om Hyper-V Server 2019 ook met andere servers te gebruiken. In Windows Server 2019 en Hyper-V Server 2019 kunnen Linux VM’s ook worden uitgevoerd als Shielded VM’s.

Hyper-V Server 2019 maakt gebruik van dezelfde configuratieversie die Windows Server 2019 gebruikt, namelijk 9.x. Deze versie ondersteunt ook VM hibernation. Welke servers compatibel zijn met de afzonderlijke configuratieversies kan worden achterhaald in PowerShell met de CMDlet “Get-VMHostSupportedVersion”, uiteraard ook in Hyper-V Server 2019.

Windows Server 1903 en Hyper-V Server 2019

Op dit moment ondersteunen Hyper-V Server 2019 en Windows Server 2019 versie 9.0. Versie 9.1 werd geïntroduceerd met Windows Server 1903. Dit betekent dat VM’s met versie 9.1 officieel niet kunnen worden gerepliceerd naar servers met Windows Server 2019 of Hyper-V Server 2019. Echter, zelfs met Windows Server 1903, is de standaard ingesteld op versie 9.0. Versie 9.1 biedt op dit moment geen (bekende) nieuwe functies die een update rechtvaardigen.

Bedrijven die gebruikmaken van een private of hybride cloud kunnen Hyper-V Server 2019 ook integreren in Microsoft Azure en Azure-functies samen met Hyper-V Server 2019 gebruiken. Ook hier zijn er geen beperkingen.

Hyper-V Server 2019 wordt beheerd met on-board tools op basis van PowerShell, de tekstgebaseerde interface “Sconfig”, of de opdrachtregel.

Hyper-V Server 2019 kan eenvoudig via het netwerk worden verbonden met System Center Virtual Machine Manager. Beheer met de Hyper-V Manager via het netwerk is ook zonder problemen mogelijk. Hyper-V Server 2019 kan ook worden beheerd met het Windows Admin Center. Als Hyper-V Server 2019 als een cluster wordt geëxploiteerd, kan het cluster ook worden beheerd met Windows Admin Center – maar natuurlijk ook met alle andere tools waarmee Windows-clusters kunnen worden beheerd en gemonitord. Het Windows Admin Center maakt ook het beheer van Hyper-V Server 2016 mogelijk, wat betekent dat in omgevingen met meerdere versies alle servers op deze manier centraal kunnen worden beheerd.

Met het Windows Admin Center kunnen VM’s, de virtuele switches van de host, evenals de bedrijfstoestand van VM’s worden beheerd. Vanaf Windows Admin Center 1906 kunnen ook geavanceerde functies zoals importeren en exporteren worden gebruikt. Windows Server 2019 en Hyper-V Server 2019 profiteren hiervan.

Hyper-V Server 2019 profiteert ook van innovaties in Windows Server 2019

Wanneer Microsoft nieuwe functies beschikbaar stelt voor Windows Server 2019, zijn deze in de meeste gevallen ook te gebruiken in Hyper-V Server 2019. Een bekend voorbeeld is Server Core App Compatibility Feature on Demand (FOD). Voor Windows Server 2019 en Hyper-V Server 2019 biedt Microsoft met “Server Core App Compatibility Feature on Demand (FOD)” de mogelijkheid om extra tools met een grafische gebruikersinterface toe te voegen aan Core Servers en Hyper-V Server 2019. Dit zijn vooral hulpmiddelen waarmee Windows-servers gemakkelijker kunnen worden beheerd en fouten sneller kunnen worden opgespoord. Het pakket ontsluit beheertools die standaard niet beschikbaar zijn op Core servers. Hiertoe behoren de volgende hulpprogramma’s:

  • Microsoft Management Console (mmc.exe)
  • Event Viewer (Eventvwr.msc)
  • Performance Monitor (PerfMon.exe)
  • Resource Monitor (Resmon.exe)
  • Device Manager (Devmgmt.msc)
  • File Explorer (Explorer.exe)
  • Windows PowerShell (Powershell_ISE.exe)

Disk Management (Diskmgmt.msc)

  • Failover Cluster Manager (CluAdmin.msc)

Hyper-V Manager wordt ook ondersteund met FOD, maar alleen met Windows Server 1903, dus hier kunnen we verwachten dat in de opvolger van Hyper-V Server 2019 deze tool ook beschikbaar zal zijn, met een beetje geluk al in Hyper-V Server 2019 wanneer Microsoft de console uitbrengt. Nieuwe functies in het Windows Admin Center, ook voor het beheer van Hyper-V, kunnen echter zonder problemen worden gebruikt met Hyper-V Server 2019.

Let op licenties en updates

Hyper-V Server 2019 is gratis beschikbaar. Als bedrijven echter Windows-servers virtualiseren met Hyper-V Server 2019, moeten de VM’s dienovereenkomstig worden gelicentieerd. Wie wil migreren van de vorige versie Hyper-V Server 2016 naar Hyper-V Server 2019 moet de server opnieuw installeren. De directe upgrade (in-place upgrade) is niet goed opgelost met Hyper-V Server en geeft meestal fouten.