Online gegevensopslag verwijst naar de praktijk van het opslaan van elektronische gegevens met een dienst van een derde waartoe via internet toegang is. Het is een alternatief voor traditionele lokale opslag (zoals schijf- of tapedrives) en draagbare opslag (zoals optische media of flashstations). Het kan ook ‘gehoste opslag’, ‘internetopslag’ of ‘cloudopslag’ worden genoemd.
In de afgelopen jaren is het aantal leveranciers dat online gegevensopslag aanbiedt voor zowel consumenten als bedrijven enorm toegenomen. Sommige services slaan alleen een bepaald soort gegevens op, zoals foto’s, muziek of back-upgegevens, terwijl andere gebruikers in staat stellen elk type bestand op te slaan. De meeste van deze leveranciers bieden gratis een kleine hoeveelheid opslagruimte aan, waarbij tegen betaling extra opslagcapaciteit beschikbaar is, die doorgaans op maand- of jaarbasis wordt betaald.
Voordelen van online opslag
Een van de grootste voordelen van online opslag is de mogelijkheid om overal toegang te krijgen tot gegevens. Aangezien het aantal apparaten dat de gemiddelde persoon gebruikt, blijft groeien, is het synchroniseren of overdragen van gegevens tussen apparaten belangrijker geworden. Het helpt niet alleen om gegevens tussen apparaten over te dragen, online gegevensopslag biedt ook de mogelijkheid om bestanden te delen met verschillende gebruikers. Dit is met name handig voor zakelijke gebruikers, hoewel het ook populair is bij consumenten die foto’s, video’s en soortgelijk materiaal willen delen met hun vrienden en familie.
Onlinegegevensopslag biedt ook duidelijke voordelen voor back-up- en noodherstelsituaties omdat het zich buiten de locatie bevindt. In een brand, overstroming, aardbeving of vergelijkbare situatie kunnen on-site back-ups worden beschadigd, maar online back-ups worden niet beïnvloed, tenzij de ramp zeer wijdverspreid is.
Online gegevensopslag heeft echter enkele mogelijke nadelen. Sommige mensen maken zich zorgen over de beveiliging van cloudopslagservices en sommige leveranciers hebben van tijd tot tijd te maken gehad met aanzienlijke uitval, wat heeft geleid tot bezorgdheid over de betrouwbaarheid.
Online opslag verbetert gegevensbescherming en beschikbaarheid
Vóór de ontwikkeling van internet waren computersystemen beperkt tot lokale opslag of draagbare opslag, eerst in de vorm van tapes en diskettes, daarna cd’s, dvd’s en USB-sticks. Over het algemeen is het gebruik van on-site opslag sneller dan het gebruik van internetopslag, omdat u niet hoeft te wachten tot bestanden zijn geüpload of gedownload. Opslag op locatie is echter gevoeliger voor verlies als gevolg van diefstal, natuurrampen of apparaatstoringen. De meeste online gegevensopslagfaciliteiten bieden daarentegen verbeterde fysieke beveiliging en automatische back-upmogelijkheden om ervoor te zorgen dat gegevens niet verloren gaan. Online gegevensopslag maakt ook eenvoudiger gegevensoverdracht en -deling mogelijk.
Net als lokale opslag bieden draagbare opslagapparaten een snelle gegevensoverdracht, samen met enige mogelijkheden voor gegevensoverdracht en delen. Draagbare opslag is echter niet zo handig als online gegevensopslag, vooral als u bestanden met een groot aantal gebruikers wilt delen. Draagbare opslagapparaten zijn ook gemakkelijk te verliezen of te beschadigen, en ze bieden een beperkte opslagcapaciteit.
Onlangs is de term cloudopslag steeds gebruikelijker geworden. Hoewel veel mensen de termen ‘cloudopslag’ en ‘online opslag’ door elkaar gebruiken, is cloudopslag technisch gezien een bepaald soort online gegevensopslag. Om als cloudopslag te worden beschouwd, moet een dienst op aanvraag worden verkocht, elasticiteit bieden (de gebruiker kan zo veel of zo weinig hebben als gewenst) en selfservice-mogelijkheden bieden.
Veel individuen en organisaties gebruiken een combinatie van on-site en online opslagmogelijkheden. Ze kunnen bijvoorbeeld lokale opslag gebruiken voor bestanden die ze vaak gebruiken en online opslag voor back-up- of archiefgegevens. Of ze gebruiken lokale opslag voor persoonlijke gegevens en online opslag voor bestanden die ze met anderen willen delen.
Implementatie van online opslag
In de meeste gevallen is het opzetten van online gegevensopslag ongelooflijk eenvoudig, maar het exacte proces hangt af van de leverancier. Voor de meeste online opslagdiensten voor consumenten houdt het proces niets anders in dan het opzetten van een account met een gebruikersnaam en wachtwoord, hoewel gebruikers in sommige gevallen ook wat software moeten downloaden en installeren. Het gebruik van deze online gegevensopslagservices is ook heel eenvoudig, en veel bieden intuïtieve interfaces voor slepen en neerzetten. Nogmaals, de exacte details verschillen per leverancier.
Voor bedrijfsgerichte online opslagdiensten kunnen de installatie- en gebruiksprocedures iets complexer zijn omdat ze over het algemeen meer opties bieden voor configuratie, beveiliging en betrouwbaarheid. Omdat ze echter zoveel mogelijk klanten willen aanspreken, maken zakelijke leveranciers hun services over het algemeen zo gebruiksvriendelijk en gemakkelijk mogelijk te onderhouden.