Schijf

Een schijf (of diskette) is een platte, ronde plaat waarop gegevens kunnen worden gecodeerd en opgeslagen. Vaste schijven in de vorm van harde schijven zijn een veelvoorkomend onderdeel van het opslagsysteem van een computer, maar de meeste andere vormen van schijfhardware (diskettes, cd-roms, enz.) Zijn achterhaald.

Toegang tot gegevens vanaf een schijf is niet zo snel als toegang tot gegevens uit het hoofdgeheugen, maar schijven zijn veel goedkoper. En in tegenstelling tot RAM, houden schijven gegevens vast, zelfs als de computer is uitgeschakeld. Daarom zijn schijven van oudsher het opslagmedium bij uitstek voor de meeste soorten gegevens, maar worden ze langzaamaan vervangen door nieuwere vormen van opslag, zoals flashdrives, solid-state drives en cloudopslag.

Schijf versus schijf

Net als verschillende andere veel voorkomende spellingsvariaties, komt het grootste deel van het onderscheid tussen schijf en schijf voort uit verschillen in de spellingsconventies in het Amerikaans-Engels en Brits-Engels. In de Verenigde Staten is “schijf” het algemene gebruik, terwijl “schijf” de voorkeur heeft in het Verenigd Koninkrijk.

Er zijn ook onderscheidingen die relevant zijn voor biologie en computerhardware, ongeacht de geografische locatie. In medische instellingen moet “schijf” worden gebruikt in alle anatomische referenties (optische schijf, tussenwervelschijf, enz.). In computertechniek heeft “schijf” de voorkeur voor spelling, behalve in audio / visuele contexten zoals disc jockey (DJ), compact disc (CD) of digitale veelzijdige schijf (DVD).

Soorten schijven

Er zijn twee basistypen schijven in het computerhardwarerijk: magnetische schijven en optische schijven.

Magnetische schijven

Gegevens worden gecodeerd op magnetische schijven met behulp van gemagnetiseerde polariteiten; dit betekent dat flux-omkeringen tussen positieve en negatieve domeinen op de schijf worden geïnterpreteerd als binaire gegevens. Een gebruiker kan een willekeurig aantal keren gegevens op een magnetische schijf opnemen en wissen. Magnetische schijven zijn er in een aantal verschillende vormen:

  • Floppy disk: Een typische 5-inch floppy disk kan 360 KB of 1.2 MB bevatten. 3-inch diskettes slaan normaal gesproken tussen de 400 KB en 1.44 MB aan gegevens op. Floppy disks zijn tegenwoordig verouderd, maar er wordt nog steeds naar verwezen in sommige moderne iconografie.
  • Harde schijf: harde schijven kunnen maximaal 20 TB aan gegevens opslaan. Ze worden nog steeds gebruikt in moderne computersystemen, hoewel solid-state drives (SSD’s) vaker voorkomen.
  • Verwijderbare cartridge: verwijderbare cartridges zijn draagbare harde schijven die zijn ingekapseld in een metalen of plastic cartridge. Verwijderbare cartridges zijn snel, maar meestal niet zo snel als vaste harde schijven.

Optische schijven

Optische schijven registreren gegevens door microscopisch kleine gaatjes in het oppervlak van de schijf te branden met een laser. Om de schijf te lezen, schijnt een andere laserstraal op de schijf en detecteert de gaten door veranderingen in het reflectiepatroon. Optische schijven zijn er in drie basisvormen:

  • CD-ROM: Staat voor Compact Disc-Read Only Memory. De meeste optische schijven zijn alleen-lezen, wat betekent dat ze vooraf gevuld zijn met gegevens. Gebruikers kunnen de gegevens van een cd-rom lezen, maar ze kunnen geen gegevens wijzigen, verwijderen of schrijven.
  • WORM: staat voor Write-Once, Read-Many. WORM-schijven kunnen één keer worden beschreven en vervolgens meerdere keren worden gelezen; er is echter een speciale WORM-schijf nodig om gegevens naar een WORM-schijf te schrijven.
  • Uitwisbare optische (EO): EO-schijven kunnen worden gelezen, beschreven en gewist, net als magnetische schijven.

Wat is schijfgebruik?

Niet te verwarren met capaciteit, schijfgebruik is het percentage opslagruimte dat op een bepaald moment bezet is. Schijfcapaciteit € of schijfruimte is de totale ruimte die de schijf aanhoudt, inclusief wat er wordt gebruikt en niet wordt gebruikt. Afhankelijk van het type schijf en hoe deze wordt gebruikt, kan te veel schijfgebruik de algehele computerprestaties belemmeren. Net als bij capaciteit, wordt schijfgebruik gemeten in kilobytes (KB), megabytes (MB), gigabytes (GB) en terabytes (TB).