Apparaat

 

Een apparaat is een compleet stuk fysieke hardware dat wordt gebruikt om computerfuncties binnen een groter systeem te berekenen of te ondersteunen. Sommige apparaten, zoals randapparatuur, zijn van aanvullende aard en kunnen een invoer, uitvoer of beide leveren aan een computer.

De meeste randapparatuur vereist een programma dat een apparaatstuurprogramma wordt genoemd en dat als vertaler fungeert. Het apparaatstuurprogramma is verantwoordelijk voor het omzetten van algemene commando’s van een applicatie of besturingssysteem naar specifieke commando’s die het apparaat begrijpt of vice versa.

In algemene contexten kan een computer zelf ook als een apparaat worden beschouwd. Het is echter belangrijk op te merken dat de afzonderlijke hardwarecomponenten die een computer maken, zoals moederborden, processors en poorten, op zichzelf niet als apparaten worden beschouwd.

Soorten apparaten

In specifieke contexten valt een apparaat meestal onder een van de volgende categorieën:

  • Invoerapparaten die gegevens naar een computer schrijven, zijn onder meer toetsenborden, muizen, touchpads, joysticks, scanners, microfoons, streepjescodescanners en webcams. Invoerapparaten zijn soorten randapparatuur.
  • Uitvoerapparaten die gegevens van een computer accepteren, zijn onder meer beeldschermen, printers, luidsprekers, koptelefoons en projectoren. Uitvoerapparaten zijn soorten randapparatuur.
  • Opslagapparaten, die zowel gegevens schrijven naar als gegevens van een computer accepteren, zijn onder meer cd’s, dvd’s, Blu-Ray-schijven, USB-flashstations en SD-kaarten. Opslagapparaten zijn soorten randapparatuur.
  • Internet of Things (IoT) -apparaten, die hun eigen IP-adressen hebben en via internet communiceren, omvatten smart home-apparaten zoals luidsprekers, beveiligingssystemen, thermostaten, auto’s en gloeilampen.
  • Mobiele apparaten, dit zijn compacte computertools die draadloos verbinding maken met internet en een interne voeding bevatten, zoals smartphones, smartwatches, tablets, laptops en e-readers.