Wat is documentatie?

Instructies voor het gebruik van een computerapparaat of programma. Documentatie kan in verschillende vormen voorkomen, de meest voorkomende zijn handleidingen. Wanneer u een computerproduct (hardware of software) koopt, wordt dit bijna altijd geleverd met een of meer handleidingen waarin wordt beschreven hoe u het product installeert en bedient. Bovendien bevatten veel softwareproducten een onlineversie van de documentatie die u op uw scherm kunt weergeven of op een printer kunt afdrukken. Een speciaal type online documentatie is een helpsysteem, waarbij de documentatie in het programma is ingebed. Hulpsystemen worden vaak contextgevoelig genoemd omdat ze verschillende informatie weergeven, afhankelijk van de positie van de gebruiker (context) in de applicatie.

Documentatie is vaak onderverdeeld in de volgende categorieën:

  • installatie: Beschrijft hoe u een programma of apparaat installeert, maar niet hoe u het gebruikt.
  • referentie: Gedetailleerde beschrijvingen van bepaalde items in alfabetische volgorde. Referentiedocumentatie is bedoeld voor mensen die al enigszins bekend zijn met het product, maar herinneringen of zeer specifieke informatie over een bepaald onderwerp nodig hebben.
  • tutorial: Leert een gebruiker hoe hij het product moet gebruiken. Tutorials gaan langzamer dan referentiehandleidingen en bevatten over het algemeen minder details.
  • Een veelgehoorde klacht van computergebruikers is dat hun documentatie ondoorgrondelijk is. Gelukkig verbetert deze situatie, grotendeels dankzij de vooruitgang in hulpsystemen en online tutorials. Deze vormen van documentatie maken het veel gemakkelijker om de specifieke informatie te verstrekken die een gebruiker nodig heeft wanneer hij of zij die nodig heeft.