Apple iOS


Apple’s mobiele besturingssysteem voor zijn iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV en vergelijkbare apparaten. Apple iOS heette oorspronkelijk het iPhone OS, maar werd in 2010 hernoemd om de groeiende ondersteuning van het besturingssysteem voor extra Apple-apparaten weer te geven.

Apple iOS bevindt zich momenteel in v10.x-release, waarbij iOS10 voor het eerst werd geïntroduceerd op de Worldwide Developers Conference (WWDC) 2016 van het bedrijf begin juni 2016.

Huidige lijst met iOS-releases

Functies en verbeteringen in nieuwere releases

Recente versies van iOS hebben een aantal krachtige nieuwe functies geïntroduceerd in het mobiele besturingssysteem, met name Apple’s geavanceerde Siri-app voor spraakherkenning, ‘Proactive’, een contextuele, voorspellende persoonlijke assistent die is gekoppeld aan Siri om gepersonaliseerde informatie te leveren op basis van de voorkeuren van een gebruiker , gewoonten en locatie, een ingebouwde instant messaging-client (iMessage), geïntegreerde ondersteuning voor Apple’s iCloud persoonlijke cloudopslagservice, iTunes Radio en AirDrop-ondersteuning.

Recentelijk bouwt Apple iOS10 voort op iOS 9 met nieuwe functies en verbeteringen, waaronder Raise to Wake, contextuele voorspellingen, uitgebreide meldingen en extra 3D Touch-mogelijkheden. Zoals bij elke nieuwe iOS-release sinds het debuut, verbeterde Siri-functionaliteit.

Ondersteuning voor oudere apparaten

Oudere apparaten zoals de originele iPhone en iPod touch worden niet ondersteund in de updates van iOS 4, iOS 5, iOS 6 en iOS 7, en de iPhone 3G en iPod Touch van de tweede generatie kunnen niet worden bijgewerkt na iOS-versie 4.2.1.

De belangrijkste concurrenten van Apple iOS op het gebied van mobiele besturingssystemen zijn Windows Phone 7, het Android-besturingssysteem van Google en het BlackBerry-besturingssysteem. Apple iOS heeft wel een voorsprong op de apps-afdeling, met zijn App Store al meer dan 500,000 applicaties van derden.