(m dem) (N). Kort voor modulatordieodulator. Een modem is een apparaat of programma waarmee een computer gegevens kan verzenden via bijvoorbeeld telefoon- of kabellijnen. Computerinformatie wordt digitaal opgeslagen, terwijl informatie die via telefoonlijnen wordt verzonden, wordt verzonden in de vorm van analoge golven. Een modem converteert tussen deze twee vormen.
Standaard modeminterface
Gelukkig is er een standaardinterface voor het aansluiten van externe modems op computers, RS-232 genaamd. Bijgevolg kan elk extern modem worden aangesloten op elke computer met een RS-232-poort, zoals bijna alle pc’s. Er zijn ook modems die worden geleverd als uitbreidingskaart die u in een vrij uitbreidingsslot kunt plaatsen. Dit worden soms ingebouwde of interne modems genoemd.
Protocollen voor het formatteren van gegevens
Hoewel de modeminterfaces gestandaardiseerd zijn, bestaat er een aantal verschillende protocollen voor het formatteren van gegevens die via telefoonlijnen moeten worden verzonden. Sommige, zoals CCITT V.34, zijn officiële standaarden, andere zijn ontwikkeld door particuliere bedrijven. De meeste modems hebben ingebouwde ondersteuning voor de meer gangbare protocollen – bij lage datatransmissiesnelheden kunnen de meeste modems met elkaar communiceren. Bij hoge transmissiesnelheden zijn de protocollen echter minder gestandaardiseerd.
Afgezien van de transmissieprotocollen die ze ondersteunen, onderscheiden de volgende kenmerken de ene modem van de andere:
bps : Hoe snel de modem gegevens kan verzenden en ontvangen. Bij lage snelheden worden modems gemeten in termen van baudrates. De laagste snelheid is 300 baud (ongeveer 25 cps). Bij hogere snelheden worden modems gemeten in termen van bits per seconde (bps). De snelste modems draaien op 57,600 bps, hoewel ze nog hogere gegevensoverdrachtsnelheden kunnen bereiken door de gegevens te comprimeren. Het is duidelijk dat hoe sneller de overdrachtssnelheid, hoe sneller u gegevens kunt verzenden en ontvangen. Houd er echter rekening mee dat u gegevens niet sneller kunt ontvangen dan ze worden verzonden. Als het apparaat dat gegevens naar uw computer verzendt, deze gegevens bijvoorbeeld met 2,400 bps verzendt, moet u deze met 2,400 bps ontvangen. Het loont dus niet altijd om een zeer snelle modem te hebben. Bovendien zijn sommige telefoonlijnen niet in staat gegevens betrouwbaar tegen zeer hoge snelheden te verzenden.
spraak / data: Veel modems ondersteunen een omschakeling tussen spraak- en datamodi. In de datamodus gedraagt de modem zich als een gewone modem. In de spraakmodus gedraagt de modem zich als een gewone telefoon. Modems die een spraak- / gegevensschakelaar ondersteunen, hebben een ingebouwde luidspreker en microfoon voor spraakcommunicatie.
automatisch antwoord :Een auto-answer-modem zorgt ervoor dat uw computer oproepen kan ontvangen als u afwezig bent. Dit is alleen nodig als u een soort computerservice aanbiedt waarvoor mensen kunnen bellen.
data compressie :Sommige modems voeren datacompressie uit, waardoor ze sneller gegevens kunnen verzenden. De modem aan de ontvangende kant moet de gegevens echter met dezelfde compressietechniek kunnen decomprimeren.
Flash-geheugen : Sommige modems worden geleverd met flash-geheugen in plaats van conventionele ROM, wat betekent dat het communicatieprotocol indien nodig gemakkelijk kan worden bijgewerkt.
Fax-mogelijkheid: De meeste moderne modems zijn faxmodems, wat betekent dat ze faxen kunnen verzenden en ontvangen.
Om het meeste uit een modem te halen, moet u een communicatiesoftwarepakket hebben, een programma dat de taak van het overdragen van gegevens vereenvoudigt.
Zie “Standaarden voor inbelmodems” en “Typen internetverbindingen” in het gedeelte Snelle referentie van Kompoos.