Wat is computationeel denken?

Computationeel denken (CT) is een studie van de probleemoplossende vaardigheden en tactieken die betrokken zijn bij het schrijven of debuggen van softwareprogramma’s en applicaties.

Computationeel denken is nauw verwant met informatica, hoewel het zich primair richt op het globale proces van abstract denken dat wordt gebruikt bij het ontwikkelen van computerprogramma’s, in plaats van op de studie van specifieke programmeertalen. Als gevolg hiervan dient het vaak als een inleiding tot meer diepgaande informatica-cursussen.

Kompoos SNEL FEIT Seymour Papert, waarvan wordt gezegd dat hij de eerste was die de term computationeel denken gebruikte, is een wiskundige en mede-oprichter van het Artificial Intelligence Lab aan het MIT. Het eerste kinderspeelgoed met ingebouwde berekening ontstond in de jaren zestig in zijn eigen laboratorium.

De zes principes van computational thinking

Hoewel de benaderingen van de studie van computationeel denken variëren, zijn er zes primaire principes van computationeel denken, waaronder:

1. Computing verbinden: Inzicht in de verbinding tussen computers en mensen.

2. Computationele artefacten ontwikkelen: Het creëren van een algoritmisch of computationeel model en de technieken die nodig zijn om artefacten te creëren die kunnen worden toegepast om problemen op te lossen.

3. Abstraheren: Identificeren en definiëren hoe informatie computationeel kan worden gebruikt, en deze abstracties modelleren in een computationele context.

4. Problemen en artefacten analyseren: Evalueren van de verdienste en haalbaarheid van mogelijke oplossingen voor een probleem en het identificeren en oplossen van mogelijke fouten met de oplossingen.

5. Communiceren: Effectief uitleggen van het doel en de betekenis van een probleem en de mogelijke computationele oplossing (en).

6. Effectief werken in teams: Actieve samenwerking en bijdragen van meerdere deelnemers aan het oplossen van problemen en de ontwikkeling en uitvoering van computeroplossingen.

Oorsprong van de term Computational Thinking

Seymour Papert gebruikte de term computationeel denken voor het eerst in 1996 toen zijn “Een verkenning in de ruimte van wiskundeonderwijs” werd gepubliceerd in het International Journal of Computers for Mathematical Learning.

De wetenschap van computationeel denken wordt voornamelijk op collegiaal niveau onderwezen, hoewel het de afgelopen jaren de K-12-basisschoolniveaus is binnengekomen als onderdeel van STEM-gerichte onderwijscurricula. De lessen Computational Thinking werden voor het eerst geïntroduceerd in 2005 aan de Carnegie Mellon University als een brede introductie op het gebied van informatica.