Wat is pc-on-a-stick?

PC-on-a-Stick is een term die verwijst naar een klein apparaat ter grootte van een USB-flashstation dat kan worden aangesloten op een HDMI-compatibele tv of monitor om een ​​complete persoonlijke computerervaring (pc) te bieden. PC-on-a-Stick-apparaten zijn in de eerste plaats ontworpen voor licht productiviteitswerk, maar ook voor surfen op het web, sociale netwerken, videochatten en mediastreaming.

Ook wel Stick PC’s of Compute Sticks genoemd, worden PC-on-a-Stick-apparaten doorgaans gekoppeld aan een draadloos Bluetooth-toetsenbord en -muis voor gebruikersinvoer, hoewel USB-bekabelde hardware ook kan worden gebruikt via een meegeleverde USB-poort op de pc-aan- een stok. De meeste PC-on-a-Stick-apparaten worden aangedreven door een ARM- of Intel Atom-systeem-op-een-chip (SoC) met Windows (8.1 of Windows 10) of een Linux-distributie (meestal Ubuntu) die als het besturingssysteem van het apparaat dient .

PC-on-a-Stick-leveranciers en use cases

Intel heeft in 2015 zijn versie van PC-on-a-Stick uitgebracht als de Intel Compute Stick, en Lenovo, Archos, Amazon (Fire Stick) en Google (Chromecast) hebben allemaal hun eigen PC-on-a-Stick-apparaten beschikbaar. De prijzen voor deze apparaten variëren aan de lage kant van ongeveer $ 35 – $ 40 voor de Chromecast- en Fire Stick-apparaten met beperkte functionaliteit tot tussen $ 99 voor de Archos en $ 149 voor de Windows-versie van de Intel Compute Stick aan de bovenkant.

Hoewel pc-op-een-stick-apparaten niet de kracht en volledige functionaliteit van traditionele desktop- en laptop-pc’s missen, maken hun draagbaarheid, lage prijzen en laag energieverbruik ze aantrekkelijk en veelzijdig voor een breed scala aan gebruikssituaties, met name voor de consument.