Microsoft stelt een dik ontwikkelaarspakket samen

Op de eigen ontwikkelaarsconferentie Build 2021 draaide alles deze keer louter virtueel om de behoeften van programmeurs in het Microsoft-universum. Van Azure tot Visual Studio 2022, het softwarebedrijf pronkt met fancy tools voor dagelijkse ontwikkelaarszaken.

Op de ontwikkelaarsconferentie Microsoft Build 2021, die in het teken stond van tools en oplossingen uit Redmond, werden grote innovaties getoond voor Visual Studio 2022, GitHub Codespaces, grafische gebruikersinterfacesoftware voor het Windows Subsystem for Linux (WSL) en verbeterde functies voor de Microsoft Teams Toolkit.

Update voor Visual Studio 2019

Zo is de nieuwste update voor Visual Studio 2019 beschikbaar gekomen voor Build. Volgens Microsoft bevat het een flink aantal optimalisaties met betrekking tot ontwikkeling met .NET en C++ en verbeterde geïntegreerde Git tools. Het ondersteunt nu ook het maken van GitHub action workflows direct vanuit de geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE). Containertechnologie kan nu worden aangepakt met verbeterde hulpmiddelen. En nieuwe Azure-integraties moeten ervoor zorgen dat de ontwikkeling van native, cloudgebaseerde applicaties eenvoudiger wordt voor programmeurs.

Roadmap voor Visual Studio 2022

Maar het betere staat bekend als de vijand van het goede en dus speelde de volgende versie van Visual Studio – althans als preview – al een belangrijke rol op Build: de organisator presenteerde de roadmap voor Visual Studio 2022. Een eerste preview van deze nieuwe versie zal “binnenkort” beschikbaar zijn, aldus Microsoft. Het krijgt een nieuwe look en een 64-bit architectuur die voor meer prestaties en schaalbaarheid moet zorgen. Het opzetten van ontwikkelomgevingen die alles bieden wat nodig is voor het eigenlijke programmeerwerk, speelt in de praktijk een grote rol. Microsoft wil het dagelijkse programmeerwerk makkelijker maken met “GitHub Codespaces”. Hiermee kan elke GitHub repository “in enkele seconden worden geconverteerd naar een volledig geconfigureerde ontwikkelomgeving die in de cloud wordt gehost”. GitHub Codespaces zijn volledig configureerbaar en aanpasbaar aan individuele projecten voor meer duidelijkheid, aldus het bedrijf. Programmeurs kunnen al een voorproefje krijgen via early access accounts.

Focus op Teams

Microsoft Teams zal mettertijd “een grotere deal dan Windows” worden, zo heeft het management van Microsoft ooit gezegd. Het samenwerkingsplatform was ook een belangrijk onderwerp tijdens Build. Uitbreidingen die worden getoond voor teams in de ontwikkelaarsomgeving zijn bijvoorbeeld “Shared Stages” en nieuwe opties voor de “Together Mode”.

In een blogartikel gaat het bedrijf dieper in op de aankomende “Shared Stages”. In principe zullen ontwikkelaars in staat zijn om collaboratief werk te kruiden met show-elementen en te organiseren via een zelfontworpen hoofdpodium dat fungeert als een organisatorische steun voor vergader-apps zoals whiteboarding, ontwerpfuncties of projectborden.

De “Together Mode”, volgens de Microsoft blog, stelt ontwikkelaars in staat om aangepaste scènes voor teams te creëren. Met andere woorden, individuele virtuele kamers, in plaats van dozen tegen dozen in videoconferenties.

Daarnaast zijn er nieuwe functies voor de Microsoft Teams Toolkit, die het programmeren van Teams-toepassingen eenvoudiger moeten maken.

Linux wordt steeds belangrijker

WSL, het Windows-subsysteem voor Linux, maakt het mogelijk Linux-software rechtstreeks vanuit Windows te starten zonder een virtuele computer of dual boot. Tijdens Build 2021 introduceert Microsoft GUI app-ondersteuning op WSL. Dit betekent dat Linux-programma’s met een grafische gebruikersinterface nu ook – zo wordt beweerd – regelmatig onder Windows kunnen draaien.