Wat is een first mover?

First movers zijn bedrijven die als eerste de markt betreden met een innovatief aanbod en daarmee een concurrentievoordeel behalen, het first mover advantage.

First movers zijn bedrijven die als eerste de markt betreden met een innovatief product of dienst. Alles is erop gericht om met het nieuwe business-idee een aanzienlijk concurrentievoordeel, het First Mover Advantage, te behalen.

Het First Mover Principle is gebaseerd op de benadering dat er op het moment van lancering geen vergelijkbaar product op de markt is. Met haar pioniersstrategie wil de onderneming de toegevoegde waarde van haar aanbod op de markt aantonen. Hierdoor krijgt het, althans tijdelijk, een monopoliepositie die gepaard gaat met groot succes en hoge winsten.

Voorbeelden van first movers zijn Sony’s Walkman, Apple’s iPod en iPhone, het bedrijfsmodel van Amazon, en de platforms YouTube en Facebook. De eersten verrassen concurrenten en klanten. Het is niet ongewoon dat ze de spelregels in een bedrijfstak of marktsegment veranderen.

Kansen en risico’s

Echte innovaties zoals de iPhone creëren een nieuwe markt die ze meteen aanvoeren. Indien succesvol, stijgen de verkoopcijfers snel. De “first mover” creëert nieuwe normen en verwerft een monopoliepositie die hoge prijzen mogelijk maakt. Hoe iconischer de uitvinding, hoe hoger de verwijzingsmarketing. Gebruikers raken gewend aan het gebruik ervan en willen niet leren hoe ze vergelijkbare producten moeten gebruiken. Dit resulteert in een belangrijk voordeel van het “First Mover Advantage”: de uitvinder creëert een statussymbool door zijn innovatief product dat enthousiast wordt aanvaard door de fans. Op lange termijn verzekeren deze vaste klanten het pionierende bedrijf van zijn grote marktaandeel.

Productontwikkeling en marktpenetratie gaan gepaard met veel tijd en hoge kosten. Bovendien ontbreekt het innovaties aan empirische waarden. Dit maakt een realistische marktbeoordeling moeilijk en verhoogt het risico op mislukking door een gebrek aan vraag. Bovendien bestaat het risico dat de first mover zijn uitvinding niet rijp genoeg op de markt brengt en dat zijn innovatie door kinderziekten mislukt.

De superioriteit van een first mover wordt gerechtvaardigd door het feit dat de onderneming een voorsprong ontwikkelt die de concurrentie niet kan inhalen. Dit komt tot uiting in een hoog rendement op de investeringen. Een innovatief product houdt echter ook risico’s in, aangezien de first mover gedwongen is rekening te houden met een aanzienlijke onzekerheidsfactor.