Ventilatorloze industriële PC met Skylake CPU

De Calmo S van Extra Computer is naar verluidt een van de snelste ventilatorloze industriële PC’s. De fabrikant vertrouwt op de combinatie van een Intel Skylake-processor en een industrieel moederbord van Fujitsu.

Extra Computer biedt al de compacte en ventilatorloze Calmo S industriële pc op basis van diverse AMD- en Intel-platforms. Nu komt daar Intels Core-processor van de zesde generatie bij. Ook hier gebruikt Extra de D3433-S, een industrieel moederbord van Fujitsu, ontwikkeld en vervaardigd in Augsburg. Hij maakt gebruik van de Intel Q170-chipset en is ontworpen voor 24/7-bedrijf in een breed temperatuurbereik. Met zijn socket 1151 accepteert het bord desktop-processoren van de Skylake-serie met vier kernen en ondersteunt het tot 32 GB DDR4 SDRAM in de vorm van SO-UDIMM’s. Een M.2 SSD kan ook worden gebruikt als massaopslag. Het bord heeft ook een PCI Express 3.0 x16 slot en een Mini PCIe slot. Met een DVI-uitgang en twee DisplayPort-aansluitingen ondersteunt de computer tot drie beeldschermen. Met de vPro-capaciteit van het Fujitsu-hoofdbord biedt de Calmo S ook geavanceerde mogelijkheden voor onderhoud op afstand, waaronder out-of-band-beheer.

Flexibel ontwerp

De behuizing, die is voorzien van koelribben, koelt het systeem ook zonder ventilator. Hij heeft ook een IP50-classificatie, waardoor hij geschikt is voor gebruik in ruwe, emissiebeladen omgevingen. De voorzijde van de metalen behuizing kan worden besteld met een breed scala van interfaces. Naast USB 2.0 en USB 3.0 zijn tot vier seriële poorten en een CFast-kaartlezer mogelijk. Bovendien kan de koffer van 3,4 liter worden uitgebreid voor het gebruik van een of twee extra kaarten. De kaarten worden via riserkaarten op het moederbord aangesloten.

De Calmo S heeft een gegarandeerde beschikbaarheid op lange termijn van vijf jaar. Volgens Extra Computer zou de productie van de computer in Duitsland en het gebruik van een in dit land vervaardigd moederbord ook een snelle service met korte responstijden moeten garanderen.