De term coronavirus verwijst naar een longziekte die in december 2019 voor het eerst in China opdook. Het ontwikkelde zich tot een pandemie in het voorjaar van 2020. Naast de gevolgen voor de gezondheid heeft het ook ernstige economische gevolgen.
Coronavirus verwijst eigenlijk naar een familie van virussen die tot de orde Nidovirales behoren. Het treft vooral vogels, vissen en zoogdieren. Het veroorzaakt verschillende ziekten. Een probleem voor de mens is dat de virussen muteren en zo de speciesbarrière kunnen overwinnen. Een voorbeeld hiervan is het SARS-virus, dat tijdens de pandemie van 2002/2003 het leven kostte aan 774 mensen en meer dan 8 000 mensen besmette. In december 2019 brak in de Chinese stad Wuhan een nieuwe ziekteverwekker van de virusfamilie uit, die uitgroeide tot een pandemie. De naam coronavirus is ervoor aangenomen.
De verklaring van de namen
Naast het coronavirus zijn nog twee andere namen gangbaar (en accuraat) voor de ziekteverwekker. De eerste is COVID-19. Daarachter staan de woorden Coronavirus Disease 2019 (“Coronavirusziekte van het jaar 2019”). Er wordt ook gesproken over SARS-CoV-2. SARS is nog steeds de naam voor het virus dat de soortbarrière naar de mens kan overwinnen. CoV staat weer voor coronavirus. De 2 geeft aan dat het om het tweede geval gaat – dit gaat terug tot de pandemie van 2002/2003.
De verspreiding
- Het eerste geval deed zich eind 2019 voor in Wuhan.
- In januari 2020 is de eerste infectie met succes in het laboratorium opgespoord.
- Tegelijkertijd verspreidde zich een epidemie in China.
- Op 13 januari 2020 werd het eerste geval van de ziekte in Thailand gemeld. De ziekte had China verlaten.
- Op 23 januari 2020 deed het eerste geval zich voor in de VS.
- In februari 2020 hebben de eerste gevallen Europa bereikt.
- Op 15 februari 2020 is in Frankrijk de eerste persoon buiten Azië aan de ziekte overleden.
- Op 28 februari 2020 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het risico wereldwijd als “zeer hoog” ingeschat.
- Op 9 maart 2020 heeft de WHO de ziekte tot pandemie verklaard – omdat de ziekte wereldwijd woekert.
- In maart 2020 explodeerden de aantallen in Europa. Vooral Spanje en Italië hadden te kampen met talrijke infecties en sterfgevallen.
Economische gevolgen
Staten over de hele wereld reageerden met harde maatregelen om de verspreiding van het virus af te remmen. Winkels werden gesloten, uitgaansverboden ingesteld en grensovergangen gecontroleerd. Dit had enorme economische gevolgen. De aandelenmarkten, bijvoorbeeld, verloren in recordtijd aan waarde. De precieze gevolgen konden op het moment dat deze tekst werd geschreven nog niet worden ingeschat.