Mobiliteit: hoogvliegers en lame ducks

Wat worden dit jaar de belangrijkste thema’s in de mobiliteitssector? De Eco – Vereniging van de Internetindustrie heeft de belangrijkste trends in kaart gebracht. Maar er zijn ook “lame ducks”.

De “tops en flops van het jaar” in de mobiliteitssector zijn eruit gefilterd door Dr. Bettina Horster, bestuurslid van het IT-diensten- en adviesbedrijf Vivai en directeur Mobile bij Eco-Verband.

Megatrends

  • Volgens haar analyse is een van de topthema’s assistenten in natuurlijke taal en assistentiesystemen, bijvoorbeeld voor “curated shopping”. Horster verwijst naar professioneel advies voor online winkelen. Curated shopping is de tegen-trend van het massale aanbod: een “persoonlijke” adviseur helpt en oriënteert welke consumptiegoederen het best bij iemand passen. De essentiële basis van assistenten in natuurlijke taal is spraakherkenning, die momenteel voor ongeveer 90 procent werkt. Terwijl het erkenningspercentage in 2010 nog rond de 70 procent lag, zal het binnenkort 99 procent bedragen. Horster: “Dit komt heel dicht in de buurt van natuurlijke communicatie en de systemen zullen een grote acceptatie vinden.”
  • Fintech, een portmanteauwoord dat is samengesteld uit financiële diensten en technologie en verwijst naar financiële-technologiebedrijven die zijn opgericht als start-ups en concurrenten van banken, omschrijft zij als de volgende grote trend. In dit verband spreekt zij over de “bank in je broekzak” die fintechs hun klanten bieden. “Fintechs verhogen massaal de druk op banken en andere traditionele financiële dienstverleners”, weet dr. Bettina Horster zeker, onder meer verwijzend naar het enorme aantal start-ups in deze sector.
  • Zij getuigt ook van de “duidelijke triomf” van het internet van de dingen. Onder meer cloud-gebaseerde IoT-platforms zijn sinds vorig jaar in opmars. Zij beschrijft Microsoft, IBM, Bosch SI en SAP HPC als “leiders” op het gebied van IoT-platforms. Siemens en Google worden geclassificeerd als “uitdagers”. Volgens haar hebben Salesforce, AWS en Intel een grote concurrentiekracht, maar een lagere mate van maturiteit.
  • De IoT-trend wordt geassocieerd met nieuwe ontwrichtende bedrijfsmodellen voor datagebruik en datamarketing. “Cruciale drieling” is hier Kunstmatige Intelligentie, Machine Learning en Business Intelligence. De grondige analyse van grote hoeveelheden gegevens om er werkelijke informatie en tendensen uit af te leiden, is hierbij van essentieel belang. De waardeketen die hierdoor mogelijk wordt, strekt zich uit van gegevensverzameling tot “intelligente” evaluatie en feedback, waaruit de systemen op hun beurt conclusies trekken.

Flops

Aan de flopkant wijt Dr. Bettina Horster het gebrek aan creatieve apps, virtual reality, slimme horloges en wearables, het quasi-monopolie van Android en mobiel betalen.