Expert verhoogt omzet op de schouders van Karstadt en Quelle

De vakhandelscoöperatie Expert kon het afgelopen boekjaar een aanzienlijke omzetstijging realiseren. De motor is de CE-sector, vooral flatscreen-tv’s en notebooks. De aandeelhouders profiteren daar nu van via bonusbetalingen.

Op 31 maart kon Expert AG zijn boekjaar afsluiten met een interne omzet, die het resultaat is van de aankopen van de aangesloten dealers, van 1,71 miljard euro. Dit is een stijging van 10,2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De externe verkopen stegen tot 3,6 miljard euro. Door de balans kon ook de bonusuitkering van de 243 aandeelhouders worden verhoogd van 138,9 miljoen in het voorgaande jaar tot 159,3 miljoen.

Het segment consumentenelektronica (CE) was goed voor ongeveer een miljard euro, dat tien procent meer omzet boekte in vergelijking met het voorgaande jaar. Uitgesplitst naar de afzonderlijke producten droeg het televisiesegment 41 procent bij, PC-hardware 10,3 procent en hifi-apparatuur 4 procent. Flatscreentelevisies blijven bijzonder goed verkopen in de aanloop naar de wereldbeker. Waarbij Expert uitgaat van een verzadiging van de huishoudens met moderne TV-toestellen van bijna 60 procent. Bovendien was witgoed goed voor een verkoopstijging van 16,7 procent.

“Tegen de achtergrond van de gebruikelijke prijsdaling moet dit succes des te hoger worden gewaardeerd, omdat het alleen kon worden bereikt door aanzienlijk grotere volumes”, aldus Volker Müller, CEO van Expert AG.

De alliantie van speciaalzaken gaat ervan uit dat het faillissement van Karstadt en Quelle aan deze positieve ontwikkeling heeft bijgedragen.

Aantal leden en winkels

Expert telt 243 leden met 193 speciaalzaken (ten minste 800 vierkante meter verkoopruimte) en 237 speciaalzaken en telecommunicatiewinkels. In het afgelopen boekjaar kon de coöperatie 19 nieuwe speciaalzaken aan zich binden. Dit resulteert in een toename van de totale verkoopoppervlakte met 9,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

“Vanwege de voortdurende expansiedynamiek bij de ingebruikname van nieuwe locaties alsmede de uitbreiding en optimalisatie van bestaande locaties, verwacht de Expert Group ook voor het lopende boekjaar weer een aanzienlijke groei”, benadrukt Müller.

Deze beoordeling wordt onderstreept door de ontwikkeling van de maanden januari tot en met mei, met een totale omzetgroei in de detailhandel van 16,7 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Volgens de samenwerking wordt deze trend niet alleen aangezwengeld door het WK voetbal in de sector platte tv’s, maar strekt hij zich uit over alle productgebieden.

>