Nuance-deal: Microsoft investeert in spraakherkenning

Het Microsoft-concern blijft vertrouwen op overnames van grote spelers. Nu, met Nuance, verwerft de onderneming know-how en octrooien in het segment van de spraakherkenning. De mogelijke toepassingen zijn legio, maar de nadruk ligt vooral op het thema gezondheid.

Het gaat om een miljardenovername: de overnameprijs voor Nuance bedraagt 56 US dollar per overgenomen aandeel, ruim een vijfde hoger dan de slotkoers van afgelopen vrijdag. Met een bedrag van ongeveer 19,7 miljard dollar is de deal de op één na grootste na de aankoop van het zakelijke netwerk LinkedIn. Volgens de voorwaarden van de overeenkomsten zal de huidige CEO van Nuance, Mark Benjamin, aan het roer blijven staan van de Microsoft-dochteronderneming. De deal zal naar verwachting dit kalenderjaar worden gesloten.

Dienstverlening aan de gezondheidszorg

Nuance heeft de afgelopen jaren veel klanten in de gezondheidszorg opgebouwd en ziet zichzelf als een leverancier van “klinische intelligentie voor zorgverleners”. Producten uit deze omgeving zijn onder andere: Dragon Ambient eXperience, Dragon Medical One en PowerScribe One voor radiologie.

Dit zijn SaaS-aanbiedingen voor klinische spraakherkenning op basis van Microsoft Azure. De producten zijn bedoeld om de last van klinische documentatie te verlichten. De oplossingen van Nuance worden momenteel gebruikt door ongeveer 55 procent van de artsen en 75 procent van de radiologen in de VS, volgens gegevens van het bedrijf, en worden gebruikt in 77 procent van de ziekenhuizen in de VS.

Healthcare Cloud

De inkomsten van Nuance in het healthcare cloud-segment groeiden met 37 procent jaar-op-jaar in fiscaal 2020 (eindigend in september 2020), aldus het bedrijf. Bij Microsoft past het spectrum in de in 2020 gelanceerde “Microsoft Cloud for Healthcare”, die een cloud-aanbod wil bieden voor de gezondheidszorg – momenteel vooral in de VS.