Op blockchain gebaseerde online marktplaats voor gezondheidsgegevens

De Zwitserse Decentralised Health (dHealth) Foundation biedt een op blockchain gebaseerde online marktplaats voor persoonlijke gezondheidsgegevens. waarbij de patiënt de voorwaarden voor het gebruik van de gegevens bepaalt. In ruil daarvoor worden Digital Health Points (DHP) aangeboden.

In de gezondheidszorg worden enorme hoeveelheden gegevens gegenereerd, alleen al door medische documentatie, wettelijke vereisten of patiëntenzorg. En de tendens is stijgend. Deze enorme toename is niet in de laatste plaats toe te schrijven aan de algemene tendens tot digitalisering in de gezondheidszorg. Een andere niet onbelangrijke factor zijn de steeds meer verspreide gezondheids- en wellness-apps, die voor een steeds groter volume aan gegevens zorgen.

Voor de ontwikkeling van nieuwe remedies en behandelingen en de veiligheid van patiënten is directe toegang tot deze gegevens van essentieel belang. Het is niet ongebruikelijk dat de meeste gezondheidsgegevens meerdere aanbieders passeren voordat ze beschikbaar zijn voor onderzoek, wat de kosten, de ontwikkelingstijd en het risico van manipulatie aanzienlijk kan verhogen.

Daar komt nog bij dat de huidige digitale gezondheidszorgsystemen worden gedomineerd door gecentraliseerde opslag van gegevens, waardoor patiënten niet langer zeggenschap hebben over hoe hun gegevens worden gebruikt. Tot dusver heeft dit ook niet zelden geleid tot inbreuken op gegevens. “Gezien het grote potentieel en het vastgelopen systeem is het tijd om de aanpak van datagedreven bedrijfsmodellen in de gezondheidszorg te heroverwegen, evenals de back-end infrastructuur ervan om het delen van gegevens te vergemakkelijken,” roept dr. Eberhard Scheuer, oprichter en voorzitter van de Decentralised Health (dHealth) Foundation, op.

Meer efficiëntie en gegevensbeveiliging

Het dHealth-netwerk pakt de kernproblemen aan die de gezondheidszorg bezighouden en daardoor de beschikbaarheid van gegevens voor de verbetering van processen en behandelingen in de weg staan: gebrek aan transparantie, monopolisering, versnippering van gegevens die tot silo’s leidt, en inefficiënte toegang tot gegevens voor alle belanghebbenden in de gezondheidszorg.

De architectuur van Symbol’s domeinspecifieke dHealth blockchain is een zorgspecifieke blockchain-infrastructuur die de onveranderlijkheid van gegevens garandeert, evenals de traceerbaarheid van de herkomst ervan.

“Met deze tweede generatie blockchain kunnen we zelf zowel private als publieke netwerken opzetten via master of super nodes,” zegt Scheuer. “Naast hoge snelheid en schaalbaarheid biedt onze blockchain functies zoals geaggregeerde transacties, multi-tier multisignature accounts, en publieke en geautoriseerde interacties. Dit alles maakt het voor ons gemakkelijk om geavanceerde smart contract-functies te implementeren zonder code te schrijven of beveiligingskwetsbaarheden te introduceren.”

Dit kan bovendien de administratieve kosten van klinische proeven verlagen door processen op basis van slimme contracten te stroomlijnen en de afwikkeling van deelnemers te vereenvoudigen. Daarom kan dit open netwerk van superknooppunten gewijd aan de gezondheidszorg zelfs dienen als een alternatieve oplossing voor een vergunde, gereguleerde en door de overheid gecontroleerde infrastructuur.

De gezondheidszorg heeft nu de mogelijkheid om het dHealth-netwerk te gebruiken als infrastructuur voor hun use-cases, maar ook voor het beveiligen van toeleveringsketenprocessen of het uitvoeren van betalingsprocessen. Toegang tot een in de praktijk bewezen infrastructuur kan zo innovatie stimuleren zonder kritieke middelen aan andere projecten te onttrekken.

Speciaal kenmerk van de dHealth Blockchain

“Als eerste publieke blockchain voor de gezondheidszorg is het onze ambitie om naast de basiscomponenten ook een online marktplaats voor persoonlijke gezondheidsgegevens aan te bieden”, zegt dr. Eberhard Scheuer, oprichter en voorzitter van de Decentralised Health (dHealth) Foundation.

Omdat de meeste mensen over het algemeen niet direct geïnteresseerd zijn in hun gezondheidsgerelateerde gegevens, tenzij ze ziek zijn, moet er een stimuleringssysteem worden opgezet voor de overdracht van deze gegevens. Tegelijkertijd worden deze gegevens door andere partijen met winst gebruikt. Dit is een grote onevenwichtigheid voor Dr. Scheuer.

“Als de eerste publieke blockchain voor de gezondheidszorg is het onze ambitie om niet alleen de basiscomponenten aan te bieden, maar ook een online marktplaats voor persoonlijke gezondheidsgegevens, waarmee individuen het gebruik van hun gegevens kunnen volgen en kunnen deelnemen aan de tegeldemaking ervan”, aldus Scheuer. “We willen deze toegang democratiseren, zodat mensen en bedrijven met verschillende perspectieven samen kunnen innoveren voor een betere toekomst.”

Hiermee draagt het dHealth-netwerk ertoe bij dat de patiënt rechtstreeks kan deelnemen aan de waardecreatie van digitale gezondheidsgegevens. Het invoeren van gegevens of de toegang van de patiënt tot gezondheidsgegevens wordt vergemakkelijkt door het gebruik van apps. Daarbij fungeert het dHealth-netwerk als een vertrouwde backend en verbindt het patiënten met zorgverleners – zonder tussenpersonen.

De munteenheid van het netwerk is het digitale gezondheidspunt (DHP), dat dient als gebruiks- en betalingstoken en voldoet aan de voorschriften van de Zwitserse toezichthoudende autoriteit voor de financiële markt (FINMA) voor cryptocurrencies. Transactiekosten op het dHealth-netwerk moeten dus ook in DHP worden betaald. Patiënten kunnen deze penningen verzamelen en bijvoorbeeld inwisselen voor medische diensten, zoals de betaling van röntgenfoto’s in landen met ontoereikende gezondheidszorg.

Verschillende gebruiksscenario’s zijn mogelijk

In het dHealth-netwerk met het energiebesparende Proof-of-Stake-Plus-mechanisme kunnen de meest uiteenlopende toepassingsscenario’s worden gerealiseerd. Zo kunnen bijvoorbeeld niet alleen de ontwikkeling van ziekten worden gevolgd, maar kunnen ook programma’s voor preventie en therapietrouw worden gerealiseerd. Deze laatste hebben betrekking op het gedrag van een persoon bij het innemen van medicatie, een dieetregime of een verandering van levensstijl en de naleving van de overeengekomen aanbevelingen van de therapeut of de arts.

Deelname van patiënten aan alle projecten van het dHealth-netwerk is altijd vrijwillig en anoniem. Bovendien wordt voor elk project opnieuw om hun toestemming gevraagd. Voorts kan een gedeelde blockchain-infrastructuur gemakkelijker complexe meerpartijenscenario’s met toestemmingsverzoeken van verschillende belanghebbenden weergeven. Hoewel dergelijke processen niet door alle partijen kunnen worden gecontroleerd wanneer gebruik wordt gemaakt van een gecentraliseerd systeem, wordt door ze in het dHealth-netwerk op te zetten een onveranderlijk controletraject gecreëerd dat alle partijen zekerheid biedt en de goedkeuring versnelt.