MSH-Redcoon’s uitdaging laat online IT-retailers koud

Beeft de e-tailmarkt in de IT-sector al onder de aanval van de nieuwste MSH-dochter Redcoon? IT-BUSINESS vroeg Notebooksbilliger.de hoe zij de situatie inschatten. MSH had immers aangekondigd dat het tegen 2016 marktleider in de online detailhandel wilde worden met Redcoon aan boord.

De heer Hufnagl,

Hoewel de MSH Group met zijn Media Markt-winkels en Saturn-winkels de top is in de detailhandel, speelt het nauwelijks een rol in de online detailhandel.

Na een aantal valse starts probeert MSH nu met de overname van Redcoon opnieuw voet aan de grond te krijgen in de online business en wil het in 2016 zelfs marktleider zijn. De Saturnuswinkel moet in 2011 van start gaan, Media-Markt op zijn vroegst in 2012.

Fabrikanten die in dit land lucratieve omzet willen genereren bij consumenten in de stationaire handel, kunnen niet meer om MSH heen. Dit heeft geleid tot afhankelijkheid. Mogelijk heeft het verlangen naar meer onafhankelijkheid ertoe geleid dat zij – tot ergernis van andere detailhandelaren – royale WKZ’s en speciale voorwaarden aan grote onlinehandelaren hebben toegekend.

Als fabrikanten sommige e-tailers hebben gesteund om zich enigszins te bevrijden van de afhankelijkheid van MSH, zouden zij bijgevolg moeten bezuinigen op speciale voorwaarden voor Redcoon. We zullen zien.

Hoe essentieel zijn volgens u deze speciale voorwaarden van fabrikanten voor een succesvolle online business? Hoe groot is de kans dat MSH haar doelstellingen op het gebied van de onlinedetailhandel zal bereiken? Welke gevolgen verwacht u hiervan voor uw bedrijf?

Beste groeten

Regina Böckle

Managing Editor IT-BUSINESS

Reply from Notebooskbilliger.de

Hallo mevrouw Böckle,

Met een omzetgroei in het eerste kwartaal van 2011 die ver boven onze verwachtingen ligt in de orde van grootte van tweecijferige percentages, bevinden we ons momenteel in een zeer goede positie en kijken we uit naar de concurrentie met de MSH Group.

Op dit moment zien we echter weinig of geen gevolgen voor onze eigen activiteiten en de huidige concurrentiesituatie, met name op de online ICT-markt, aangezien Redcoon hier tot nu toe geen topspeler is. Het is voor ons moeilijk in te schatten hoe de handel in witgoed en consumentenelektronica zich zal ontwikkelen, maar wij volgen de ontwikkelingen in de komende maanden met belangstelling.

Hoe groot is de kans dat MSH haar doelstellingen op het gebied van online detailhandel zal halen?

Met een huidige omzet van 350 miljoen euro (in 2010) en een groei van gemiddeld 15 procent op eigen kracht, is de doelstelling van twee miljard euro omzet in 2013/14 moeilijk haalbaar via de nieuwe dochteronderneming Redcoon alleen.

Dus zou MSH met de onlangs gelanceerde online-presentaties van Media-Markt en Saturn in de kortst mogelijke tijd een negencijferige online-omzet moeten realiseren en zo de ervaren topspelers op de markt ver achter zich moeten laten. Wij kennen de strategie hiervoor niet.

Hoe essentieel zijn volgens u de speciale voorwaarden van de fabrikanten voor een succesvolle online-handel?

Er zijn veel beslissende factoren voor het succes van een online-handel. Een breed scala aan marktgerichte producten en configuraties, uitgebreide productinformatie, een breed scala aan diensten, betrokkenheid van klanten via forums, blogs, Facebook en Twitter, logistieke expertise en een gebruiksvriendelijke onlineshop zijn hier allemaal vermeldenswaard.

Marketdiensten zoals WKZ of speciale voorwaarden verkopen een slecht product uiteindelijk niet beter.

Beste groeten

Frank Hufnagl

Bedrijfswoordvoerder Notebooksbilliger.de

Hoe schat u de kansen in dat Media Markt en Saturn in het kielzog van Redcoon ook de macht in de online detailhandel zullen grijpen? Voel je al enige effecten?

Discussieer met ons in het IT-BUSINESS-Forum.