Zoi verwerft SAP-expertise in Spanje

De Zwabische multicloud-dienstverlener Zoi neemt het technologie-adviesbureau 3Hold uit Barcelona over. De bijzondere expertise van het Spaanse bedrijf ligt in de exploitatie van SAP-systemen in de clouds van AWS, Google, IBM en Microsoft.

De exploitatie van SAP-productiesystemen in de cloud is een van de hoogste disciplines van de IT. De multicloud-dienstverlener Zoi uit Stuttgart is ongeveer twee jaar geleden begonnen met het opbouwen van expertise op dit gebied. Nu korten de Zwaben de leercurve in. Het digitale bedrijf, dat deel uitmaakt van de Kärcher Group, koopt de SAP- en cloudspecialist 3Hold Technologies, gevestigd in Barcelona en Las Palmas. Door de overname krijgt Zoi een team van 50 deskundigen en twee locaties in Spanje. Tot dusver heeft het in Stuttgart gevestigde bedrijf naast zijn hoofdkantoor kantoren in Berlijn, Lissabon (Portugal) en Ho Chi Minh City (Vietnam).

Net als Zoi ziet 3Hold zichzelf als een implementatiegericht technologieadviesbureau. De Catalanen zijn niet alleen vertrouwd met het basissysteem SAP en de toepassingsmodules zoals Sales & Distribution (SD) en Materials Management (MM), maar met hun expertise zijn zij ook in staat de software op Hyperscaler-platforms te implementeren en te bedienen. Een verticale focus van de dienstverlener ligt op de detailhandel. Voor klanten uit de groothandels- en detailhandelssector treedt 3Hold op als een full-service provider, die diensten verleent zoals strategisch advies, implementatie, ondersteuning, exploitatie en verdere ontwikkeling van de systemen. Op het gebied van de cloud heeft het bedrijf vooral expertise in huis voor AWS, maar ook voor Azure, Google en IBM.

“Met de speciale kennis van SAP en de cloud van onze nieuwe collega’s kunnen we onze klanten een nog breder dienstenportfolio bieden”, zegt Benjamin Hermann, algemeen directeur bij Zoi, in een toelichting op de overname. Omgekeerd geeft het in Stuttgart gevestigde bedrijf het Spaanse team “toegang tot een groot netwerk en spannende IT-projecten”. Zoi bedient hoofdzakelijk klanten uit de hogere middenstand in Zwaben, zoals Festo, Kärcher, Ritter Sport en andere, die alle wereldwijd actief zijn. Tot de klantenkring van 3Hold behoren Spaanse handelsondernemingen, maar ook internationale ondernemingen zoals de Zweedse fabrikant van bedrijfsvoertuigen Scania.

Grote vaardigheidskloof

Omdat bedrijven hun bedrijfskritische workloads nu steeds meer naar de cloud verplaatsen, ziet Hermann “een enorme vraag” naar de combinatie van SAP en hyperscaler-expertise. Aan de ene kant echter “is de overgrote meerderheid van de SAP-consultancybedrijven geen “cloud natives”, maar staan zij er met hun traditionele oriëntatie nog ver van af”. Anderzijds is er nog weinig SAP-competentie bij de hyperscaler-partners. De IT-professional ziet alleen uitzonderingen bij enkele gespecialiseerde AWS-partners, zoals Lemongrass of Netlution. “Er is nog steeds een groot gat in de markt,” vat Hermann samen. Met de overname in Spanje kan Zoi ertoe bijdragen dat deze kloof in de toekomst kleiner wordt.

Het management van 3Hold blijft ook na de overname door Zoi aan boord. De merknaam zal echter rond de jaarwisseling van 2021 / 22 worden vervangen. De stichtende partners van het technologieadviesbureau, dat in juli 2015 van start is gegaan, zijn Alejandro de Andrés, CEO van het bedrijf, Javier Iglesias en Juan Vargas Sierra. De drie ondernemers maakten eerder deel uit van het managementteam van de dienstverlener Linke, die in april van dit jaar werd gekocht door de Canadese SAP-specialist Syntax Systems. Andere partners bij 3Hold zijn Jesús Blanco Martínez en Christian Valle.

Zoi is medio 2017 opgericht door Kärcher. De fabrikant van schoonmaakapparatuur uit Winnenden nam destijds ongeveer 20 medewerkers over van het adviesbureau ITM uit Stuttgart, dat al sinds 2005 voor het bedrijf werkte en er in 2012 al de eerste cloudprojecten had uitgevoerd. Zoi richt zich op de thema’s analytics, DevOps, IoT en digitale bedrijfsmodellen. Door de overname van 3Hold telt de dienstverlener nu ongeveer 200 werknemers.