IT-dienstverleners kunnen nu met de ITscope B2B Suite individuele shops voor hun B2B-klanten aanmaken en de orders automatisch naar de distributie laten doorsturen. De oplossing kan gemakkelijk worden aangesloten op zowel hun eigen ERP-systeem als op de eProcurement-systemen van hun klanten.
IT-dienstverleners besteden veel tijd aan het invoeren van klantorders voor hun B2B-klanten. Sommige grote systeemhuizen zoals Bechtle of Cancom hebben reeds hun eigen oplossingen gecreëerd om hun B2B-klanten een winkel aan te bieden die is aangesloten op het goederensysteem.
Bij dergelijke projecten kan de aansluiting per leverancier verscheidene weken werk vergen. Hetzelfde geldt voor de interfaces tussen hun eigen goederenbeheersysteem en de IT-systemen van hun klanten. Voor kleinere en middelgrote systeemhuizen is het bouwen van een eigen platform dan ook te tijdrovend en kostenintensief.
Er bestaan al pure shop-oplossingen op de markt. Een daarvan is bijvoorbeeld de elektronische verkoop. Deze oplossingen zijn echter niet gevuld – zij bevatten noch de verbinding met de leverancier, noch de inhoud. Distributeurs bieden dienstverleners ook hun white-label shopoplossingen aan. Deze hebben echter het nadeel dat ze alleen naar die ene leverancier verwijzen.
ITscope B2B Suite met 370 leveranciers
Nu maakt ITscope een dergelijk B2B inkoopsysteem maatschappelijk aanvaardbaar voor alle IT dienstverleners. Met de “ITscope B2B Suite” kunnen individuele inkoopwerelden per klant worden gecreëerd in een paar minuten en zonder technische know-how. Daarbij staan meer dan drie miljoen ICT-artikelen van meer dan 370 leveranciers ter beschikking van de verkopers in het systeemhuis.
Van hieruit kunnen klantspecifieke portfolio’s worden samengesteld, aangezien de verkoopmedewerkers van de IT-dienstverlener de eisen van de klant doorgaans zeer goed kennen. “Als een zakelijke klant bijvoorbeeld HP-monitoren gebruikt en daar tevreden over is, wil hij meestal niet kiezen tussen verschillende andere leveranciers. Want dan kan hij net zo goed via Amazon bestellen,” legt Benjamin Mund, medeoprichter en managing director van ITscope, uit. Bovendien kan het systeemhuis eigen diensten of productvarianten, zoals bundels, opzetten.
Naast uitgebreid beeldmateriaal, datasheets van de fabrikant en gedetailleerde productinformatie met verwijzingen naar toebehoren, bevat de oplossing ook een koppeling met externe eProcurement-systemen aan de klantzijde via het PunchOut-mechanisme. Kopers kunnen dus bestellingen plaatsen bij het systeemhuis, hetzij in hun individueel aankoopportaal, hetzij via de interface van hun aankoopsysteem. De B2B-suite van ITscope is verbonden met het systeem van de klant via een OCI- of cXML-interface.
“Dit is een knelpunt voor onze klanten, omdat vrijwel elk systeemhuis een enterprise resource planning-systeem gebruikt om orders te beheren en facturen uit te reiken,” legt Mund uit. “Helaas maken wij nog zeer vaak mee dat product-, order- en inkoopordergegevens door werknemers handmatig in een dergelijk systeem worden ingevoerd. Er gaat veel tijd verloren die veel beter zou kunnen worden geïnvesteerd in het adviseren van klanten dan in dergelijke handmatige processen. Daarom hebben wij de afgelopen jaren de uitbreiding van koppelingen met gangbare ERP-systemen in de branche, zoals SITE, c-entron of Systemhaus.One, actief bevorderd.”
De open API in OpenTrans-formaat sluit de informatiekring tussen alle betrokken systemen: Individuele winkelfront-ends zijn naadloos verbonden met de orderback-end van ITscope, terwijl alle relevante informatie wordt ingevoerd in de kernsystemen van het systeemhuis en de klant.
Verder kunnen margeregels evenals domein, logo en ontwerp voor elke klant afzonderlijk worden gedefinieerd. Volgens Mund hechten ondernemingen uit de bedrijfssector veel belang aan een consistente merkervaring, ook voor hun eigen werknemers.
In de toekomst zullen er nog meer mogelijkheden voor individualisering komen. Er wordt momenteel onder meer gewerkt aan de verfijning van zelfgemaakte categorieën, het kleurenschema van de B2B-shops en het bestelproces.
Proefklant Macsystems
Twintig systeemhuizen waren betrokken bij de ontwikkeling van de suite. Een van hen is de proefklant Macsystems uit Bielefeld. De Apple-specialist hield voorheen zijn B2B-winkels bij verschillende distributeurs. Erdal Batu, Managing Director bij Macsystems: “De integratie op zich was best goed, maar het is denkbaar onhandig voor onze klanten om bij elke winkel apart in te moeten loggen en handmatig de verschillende aanbiedingen en voorraden te vergelijken.”
Op zoek naar een leverancieroverschrijdende oplossing, benaderde het systeemhuis het bedrijf uit Karlsruhe. “Het idee lag voor de hand: we maken al langer gebruik van het ITscope-platform en hebben hier niet alleen toegang tot enkele honderden leveranciers tegelijk – dankzij de EDI-interface met meer dan 40 distributeurs kunnen we ook gebruikmaken van belangrijke functies zoals dropshipment.”
Gebruikers zoals Batu kunnen de verkoop aan klanten nu digitaal en automatisch afhandelen, zonder dat zij zich rechtstreeks met de bestelling en de verdere verwerking ervan hoeven bezig te houden. “In plaats daarvan kunnen gebruikers van onze B2B-suite zich concentreren op hun echte kracht: Het geven van persoonlijk, individueel advies aan klanten en het cultiveren van solide, lange termijn partnerships,” benadrukt de ITscope CEO.