Robots in actie

Diegenen die robots live willen meemaken, zullen op Cebit niet teleurgesteld worden. Je kunt zelfs de grondbeginselen van het programmeren van een kunstmatige intelligentie leren. En de robotband Compressorhead laat zien wat heavy metal echt betekent.

AI- en robotica-liefhebbers komen op Cebit aan hun trekken. Enerzijds is er de ongeveer 1,20 meter hoge Pepper van SoftBank Robotics, die kan reageren op menselijke emoties. Dit kan hem ook helpen in zijn “baan”, omdat hij bijvoorbeeld vragen over bepaalde producten kan beantwoorden als een slimme werknemer in de detailhandel. Op Cebit kondigde het Japanse bedrijf een software development kit aan om het voor programmeurs eenvoudiger te maken Android-apps voor Pepper te ontwikkelen. Op de beurs zal de robot zijn vaardigheden moeten bewijzen door te helpen bij het vinden van hotels of vluchten met zijn nieuwe chatbotfunctionaliteit. Pepper is te vinden in hal 17 op stand B44.

Technician assistant robot

Op stand E16 kan men zich daarentegen vergapen aan de cobot, of samenwerkingsrobot, “Panda” van Voith Robotics. Het werkt samen met een ERP-systeem en wil bewijzen dat het kan worden geïntegreerd in de bedrijfsprocessen van een onderneming. Het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) demonstreert directe interactie met een mens met de servicerobot Armar-6, die een hamer en boormachine kan overhandigen aan de monteur op de ladder. Door zijn menselijke collega’s te observeren, leert hij tegelijkertijd ook hoe ze te gebruiken. De ontwikkeling van de huidige generatie van de robotfamilie maakt deel uit van het EU-project SecondHands, dat automatisering in de industriële omgeving wil bevorderen. Het project zelf wordt gepresenteerd in hal 27 op stand G52.

Wat is de draagkracht van kunstmatige intelligentie en welke kansen en risico’s zijn daaraan verbonden – dit zijn vragen die het federale ministerie van onderwijs en onderzoek (BMBF) zich stelt in zijn H.E.A.R.T.-project (Humanoid Emotional Assistant Robots in Teching). In hal 27, stand E52, zullen de verantwoordelijken van het project demonstreren waar leersystemen kunnen worden gebruikt ten voordele van de mens. Bijvoorbeeld een humanoïde robot die het onderwijs aan universiteiten kan aanvullen of studenten kan adviseren.

Medische hulp

Het Duitse onderzoekscentrum voor kunstmatige intelligentie (DFKI) bestrijkt het medische gebied. Op de beurs toont het een draagbaar volledig lichamelijk exoskelet voor slachtoffers van een beroerte. De patiënt of een verzorger heeft verschillende mogelijkheden om het exoskelet te besturen. Door bijvoorbeeld één arm te bewegen, kan ook de andere arm worden bewogen. Dit is te zien in hal 27, stand F62.

Na alle robots te hebben gezien, kan iedereen die in de verleiding komt om zelf een kunstmatige intelligentie te programmeren, de NEPO-software testen in het Fraunhofer-instituut voor intelligente analyse- en informatiesystemen IAIS (hal 27, E78). Projectleider Beate Jost benadrukt dat niet alleen experts de basisbeginselen van AI moeten kennen: “Met NEPO richten we ons tot het publiek om de basisbeginselen van deze expertise vanuit de hoofden van onze experts in de samenleving te verankeren.” Klaar voor codering is de humanoïde robot NAO enerzijds, en de stofzuigrobot Kobold VR200 anderzijds.

De Technische Universiteit van München, meer bepaald de leerstoel Robotica, Kunstmatige Intelligentie en Real-Time Systemen, zal hersenmodellen bestaande uit neurale netwerken simuleren en een kunstmatig lichaam besturen met behulp van het Neurorobotics-platform in hal 27, stand F82.

Ethische vragen en muzikale bijdrage

Voor wie na al het standhoppen rustig naar een lezing of zelfs een AI-band wil luisteren, zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Dinsdag 12 juni (Festival Stage), 17.00 uur: Optreden van robotband Compressorhead
  • Dinsdag 12.. juni (27, Grand Central Stage), 18.00 uur: Marc Raibert, oprichter en CEO van Boston Dynamics, met een keynote over “De toekomst van robotica”
  • Donderdag 14 juni (13, Expert Stage), 15.10 uur: Florian Krause (Institute for Business Ethics, University of St. Gallen, Zwitserland) en juriste Iris Phan (Leibniz Universität Hannover) met de lezing “Love and Sex with Robots”

.