Smartphone in creditcard-formaat

Terugkeer van de Palm-toestellen: Met een nieuwe eigenaar komt het merk Palm terug op de Duitse markt. Het nieuwe toestel kenmerkt zich vooral door zijn bijzondere formaat en het concept erachter.

Het einde van het jaar staat in het teken van smartphone-specialiteiten: Naast de aankondiging van een opvouwbare smartphone door Samsung, biedt de Chinese fabrikant Royole met zijn Flexpai sinds 31 oktober een smartphone met een opvouwbaar scherm aan. Het bijzondere aan de Palm-smartphone is echter in ieder geval niet direct het beeldscherm, maar het formaat: met een breedte van 50,6 millimeter en een lengte van 96,6 millimeter is het toestel niet groter dan een normale bankpas. Bovendien is het toestel 7,4 millimeter breed en weegt het 62,5 gram.

Drie jaar geleden werden de handelsmerkrechten van Palm van HP gekocht door het Chinese bedrijf TCL. Toch verschenen er geen nieuwe producten met het Palm-logo op de markt. Dit jaar werden de rechten verkocht aan een start-up die nu, onder leiding van voormalig Samsung-ontwikkelaars Howard Nuk en Dennis Miloseski, de Palm-naam als bedrijfs- en productnaam gebruikt.

De reden voor het ongebruikelijke formaat van het apparaat is het concept erachter: de smartphone moet slechts sporadisch en als aanvulling op de gewone smartphone worden gebruikt, vergelijkbaar met een smartwatch alleen dan met de voordelen van een smartphone. De Insync-functie verbindt de hoofdsmartphone van de gebruiker met het Palm-toestel, met het idee het hoofdtoestel thuis te laten. Ook met behulp van een speciale modus, Life Mode genaamd, moeten gebruikers zich volgens Palm bijvoorbeeld concentreren op de avond samen met vrienden en zich niet laten afleiden of storen door technologie. Inkomende gesprekken en berichten worden niet weergegeven wanneer de modus is ingeschakeld en het display uit is. Als het scherm wordt ingeschakeld, wordt de verbinding automatisch hersteld en worden alle berichten doorgestuurd.

Technische specificaties

Het lcd-scherm van het toestel meet 3,3 inch, is gemaakt van Corning Gorilla Glass 3 en heeft een HD-resolutie. Er is ook een camera aan de voorzijde ingebouwd in het randloze scherm, die beelden met acht megapixel kan weergeven. De hoofdcamera aan de achterkant schiet foto’s met een resolutie van twaalf megapixel.

Het toestel heeft niet de nieuwste Android-versie 9.0 (Pie), maar Android 8.1 (Oreo) als besturingssysteem, en in de Palm is een octa-core Qualcomm 435-processor geïnstalleerd. Het RAM geheugen is drie gigabyte, het interne geheugen 32 gigabyte. De 800 mAh batterij van de Palm is niet vervangbaar. In de stand-by-stand wordt hij geacht het toestel meer dan drie dagen van energie te voorzien.

Connectiviteit en beschikbaarheid

De smartphone ter grootte van een creditcard is uitgerust met 4G, Bluetooth 4.2, WLAN 802.11-b/g/n en GPS. De smartphone is ook water- en stofdicht (beschermingsklasse IP68). Het toestel kan worden ontgrendeld via gezichtsherkenning.

De smartphone is sinds november in de VS verkrijgbaar in de kleuren titanium en goud voor ongeveer 350 Amerikaanse dollar. In Duitsland bijvoorbeeld zal de creditcard-smartphone waarschijnlijk vanaf december via Vodafone verkrijgbaar zijn. Prijzen zijn nog niet bekend.