Wat is een ponsgat?

Het ponsgat in smartphonecamera’s als ideale oplossing voor cameraplaatsing: verschillen met notch, raindrop en soortgelijke pogingen om de camera achter het display te verbergen.

Sinds de introductie van de eerste smartphone voor mainstreamgebruikers (Apple’s iPhone) proberen de verschillende fabrikanten het displayoppervlak aan de voorkant van het toestel te maximaliseren. Dit betekent dat dunnere randen en, in sommige gevallen, displays die rond de behuizing zijn gebogen, steeds meer in trek raakten. Hoewel het overgrote deel van de bedieningselementen en componenten in de loop der jaren naar het display of de achterkant van het toestel is verplaatst (homeknop, terug- en vooruitknop, vingerafdruksensor), vormt de camera nog steeds een grote uitdaging voor de ontwikkelaars van toestellen.

Het ponsgat voor de camera

Om het voornoemde displayoppervlak te maximaliseren, zijn gaandeweg verschillende oplossingen uitgeprobeerd. De drie bekendste varianten zijn de volgende:

Notch: Dit verwijst naar een dun, horizontaal gedeelte bovenaan het scherm. Daar bevinden zich de camera en de sensoren.

  • Raindrop: De camera bevindt zich meestal centraal bovenaan in het midden van het display en steekt in de vorm van een regendruppel in het display uit.
  • Ponsgat: Het ponsgat is een gat dat in het display wordt gestanst. Daarachter is de camera. Deze oplossing gebruikt de minste ruimte.

De verschillende oplossingen bieden geen verschillen in functionaliteit. Het verschil ligt dus uitsluitend op optisch gebied. Met de introductie van de Galaxy S10 heeft met name Samsung vastgehouden aan het accepteren van het ponsgat als oplossing en het ook inbouwen in de modellen van de volgende generatie.

Door creatief gebruik van achtergrondafbeeldingen kan het ponsgat op het homescreen ook redelijk goed verborgen worden. Hierdoor lijkt het alsof het gehele oppervlak van het scherm een uniform display is.

Plaatsing van de camera onder het display

De volgende stap om zelfs het minuscule gebied van een ponsgat nog als display-oppervlak te krijgen, zou zijn om een camera onder het display te gebruiken. Deze oplossing is echter niet in de nabije toekomst te verwachten: door de hoge pixeldichtheid van moderne smartphoneschermen valt er te weinig licht door het scherm op de camerasensor, zodat de foto niet voldoende belicht kan worden. Een lagere pixeldichtheid in het gebied van de camera zou het probleem oplossen, maar deze asymmetrie zou in het dagelijks gebruik negatief merkbaar zijn.

Met de huidige technische mogelijkheden is het dus vrijwel onmogelijk dat er smartphones op de markt komen zonder ponsgat, maar met camera’s die daarmee op één lijn zitten.