Telefónica vertrouwt op Ericsson-technologie

De uitbreiding van het mobiele 5G-netwerk is in Duitsland in volle gang. Telefónica wil nu tegen 2021 met de hulp van Ericsson een 5G-kernnetwerk in zijn infrastructuur integreren. Dit moet surfen tot 20 Gbit/s en nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk maken.

Vodafone en Deutsche Telekom zitten al midden in de uitbreiding van 5G, en Telefónica Deutschland volgt nu. De mobiele operator uit München wil tegen volgend jaar een 5G-kernnetwerk uitbouwen. Het bedrijf werkt hiervoor samen met de Zweedse leverancier van telecommunicatieapparatuur Ericsson en vertrouwt dus niet op de technologie van de Chinese concurrent Huawei.

5G-kernnetwerken voor nieuwe bedrijfsmodellen

Het kernnetwerk vormt het meest centrale en veiligheidsrelevante onderdeel van een mobiel netwerk. Het bestaat uit verschillende krachtige servers en glasvezeltechnologieën. Volgens Telefónica is dit de plaats waar alle toepassingen en gegevens van de meer dan 26.000 mobiele netwerklocaties in het hele land, die door de 42 miljoen mobiele klanten van het O2-netwerk worden gebruikt, samenkomen.

Volgens de eisen van de federale overheid moeten alle fabrikanten niet alleen een officiële veiligheidscertificering ondergaan, maar moeten zij ook een garantie van hun betrouwbaarheid afgeven. Bijgevolg worden alle onderdelen van het kernnetwerk ook bij Telefónica getest voordat zij worden gebruikt. Tegen 2021 wil de telecomprovider een volledig onafhankelijk 5G-kernnetwerk met volledige cloudcompatibiliteit in zijn infrastructuur implementeren. Dit moet “network slicing” of “edge computing” mogelijk maken.

Surfen en real-time communicatie

Daarnaast zullen klanten met 5G kunnen surfen met snelheden tot 20 Gbps. Volgens Telefónica is dit ongeveer 100 keer sneller dan via de LTE-standaard, die momenteel 225 Mbit/s haalt. Bovendien realiseert het 5G-netwerk communicatie in real time. Bovendien is de nieuwe norm voor mobiele communicatie noodzakelijk voor het internet van de dingen (IoT) en machinenetwerken. Terwijl netwerkexploitanten met LTE tot 10.000 apparaten in een gebied van een vierkante kilometer kunnen verbinden, wordt verwacht dat 5G in de toekomst zelfs tot 1 miljoen apparaten kan verbinden.