VMware en Telefónica virtualiseren samen mobiele telefoons

De softwarefabrikant VMware en de telco-gigant Telefónica gaan in de toekomst samen Android-smartphones virtualiseren. Gebruikers kunnen zo een tweede virtuele telefoon instellen op hun toestel, zodat zakelijk en privégebruik gescheiden kunnen worden.

De virtualisatiespecialist VMware kondigde op zijn klanten- en partnerconferentie VMworld 2011 in Kopenhagen een strategische samenwerking aan met de Spaanse telcogroep Telefónica. In de toekomst willen de bedrijven samen Android-smartphones virtualiseren. Dit moet de veiligheid bij het professionele gebruik van mobiele apparaten verhogen en het beheer ervan vereenvoudigen.

In het kader van de samenwerking maakt Telefónica gebruik van het VMware-product “Horizon Mobile”. De software maakt het mogelijk om verschillende afzonderlijke besturingssysteeminstanties op één en hetzelfde apparaat te installeren. Een werknemer die bijvoorbeeld zijn persoonlijke smartphone ook voor het werk wil gebruiken, kan een tweede virtuele telefoon op het toestel instellen. De gegevens zijn van elkaar geïsoleerd.

In de nabije toekomst zal de oplossing alleen beschikbaar zijn voor mobiele telefoons met Android. Het is met name bedoeld om bedrijven voordelen te bieden. Voor hen wordt het beveiligingsbeheer vereenvoudigd wanneer werknemers hun eigen apparaten voor het werk gebruiken (“bring your own device”). De administratieve rompslomp wordt ook beperkt wanneer bedrijven hun werknemers smartphones ter beschikking stellen die ze ook privé kunnen gebruiken.

Contractmodel voor dubbel gebruik

Telefónica is van plan overeenkomstige contracten aan te bieden die dubbel gebruik ondersteunen. Zakelijke en privé-instanties van de apparaten kunnen via verschillende nummers worden bereikt. De netwerkoperator wil bedrijven ook de mogelijkheid bieden om de smartphones te beheren via een dienst uit de cloud.

De samenwerking tussen VMware en Telefónica strekt zich vooral uit tot Europa. De softwarefabrikant is een verdere samenwerking voor de Amerikaanse markt overeengekomen met Verizon Wireless, de toonaangevende mobiele netwerkoperator in de VS. VMware Horizon Mobile zal daar ook worden gebruikt. ?