Wat is een streepjescode?

Een barcode is een streepjescode die met een generator wordt gegenereerd. De code kan met een scanner worden gelezen. Het identificeert producten perfect omdat elke code maar één keer bestaat.

Het feit dat een streepjescode überhaupt kan worden gebruikt, wordt mogelijk gemaakt door de speciale manier van schrijven. De staven, die parallel aan elkaar in verschillende diktes zijn gerangschikt, zijn binaire symbolen. Deze zijn machinaal leesbaar. Om dit te doen, houdt u gewoon de scanner boven de streepjescode. Het herkent de staven en de gaten in hun uniciteit en kan precies aanwijzen welk product het is. Da hier eine optische und eine elektronische Komponente miteinander verbunden wird, ist der Barcode eine optoelektronische Schrift.

Anwendungsfelder sind breitgefächert

Der Klassiker, der den Strichcode weltweit bekannt gemacht hat, ist der Barcode auf Produkten aus dem Handel, die über die Supermarktkasse gezogen oder auf diese Art und Weise praktikabel gescannt werden. Im Handumdrehen wird dann der Preis für das Produkt vom System erfasst. Doch es gibt noch mehr Einsatzbereiche für den Code. Hierzu zählen unter anderem:

  • Lagerhaltung und Logistik
  • Paketdienste
  • Patientenarmbänder in Krankenhäusern
  • Buchkennzeichnung in Bibliotheken
  • Verwaltung
  • ISBN

Herstellung der Codes

Die Codes werden mit einem Generator erzeugt. Damit sie wirklich nur einmal eingesetzt werden, folgt die Erzeugung der Kriterien von fest definierten Industrienormen. Zodra een code is gegenereerd, kan deze worden afgedrukt op het overeenkomstige product. Dit is mogelijk met verschillende druktechnieken. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van thermische druk, inkjetdruk en offsetdruk. Er moet rekening worden gehouden met de zogenaamde stille zone voor en na de code, aangezien deze zorgt voor een optimale leesbaarheid. Er zijn verschillende streepjescodes binnen de internationale geldige norm ISO/IEC 15420. De bekendste daarvan is de EAN-code (EAN = European Article Number). Het bestaat uit acht cijfers en een controlecijfer.

Nummers als aanvulling

Onder de streepjescode bevindt zich nog een reeks nummers. Zij moeten manueel worden ingevoerd als de streepjescode beschadigd en onleesbaar is geworden of als de scanner niet werkt. Deze cijfercombinaties bestaan ook maar één keer. Zij kunnen dus ook een exacte identificatie geven – ook al is het intikken natuurlijk veel tijdrovender dan het scannen ervan.