Office voor Cloudweigeraars

Zonder veel fanfare heeft Microsoft de beschikbaarheid van Office 2019 aangekondigd. De on-premises aankoopsoftware is bedoeld voor bedrijven en later ook particulieren die de fabrikant nog niet heeft kunnen overtuigen van Office 365. De software zal verschijnen voor Windows 10 en Apple macOS.

Microsoft zelf omschrijft Office 2019 als een product voor klanten “die nog niet klaar zijn voor de cloud”. Het Office-pakket is alleen beschikbaar voor volumeklanten in de eerste stap en omvat Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Project, Visio, Access en Publisher. Onenote 2019 voor Windows is niet langer beschikbaar. Klanten hebben hier de keuze om ofwel Onenote voor Windows 10 te gebruiken, dat echter Onedrive als opslaglocatie vereist, of Onenote 2016 te blijven gebruiken. Het programma kan worden geïnstalleerd via het Office Deployment Tool. Voor particuliere klanten is Onenote 2016 voor Windows Desktop als gratis download beschikbaar bij Microsoft.

Office 2019 voor Windows draait alleen op Windows 10, maar bestaat nog steeds als 32- en 64-bits versie. De fabrikant stapt voor Office 2019 af van het vertrouwde Windows-installatieprogramma met MSI-bestanden en maakt in plaats daarvan gebruik van click-to-run-technologie voor directe installatie via internet. Voor computers zonder internetverbinding kan de Office Deployment Tool worden gebruikt.

De vernieuwingen in Office 2019

Office 2019 bundelt vooral nieuwe functies die Office 365-klanten in de afgelopen maanden al als functie-update hebben ontvangen. In Word zijn dat bijvoorbeeld de Focused Mode als een nieuwe schermvullende weergave, een verbeterde vertaalfunctie en een geoptimaliseerde penbediening. Outlook krijgt een Focused Inbox en een duidelijkere weergave van contacten. Excel 2019 komt met nieuwe formules en grafiektypen voor gegevensanalyse, evenals verbeteringen aan PowerPivot. Nieuwe grafiektypes zijn onder meer trechterdiagrammen, tijdlijnen en 2D-kaarten voor de weergave van geografische gegevens. Met PowerPoint 2019 kunnen gebruikers filmische presentaties maken met functies zoals Morph en Zoom. Daarnaast bevat het presentatieprogramma een gevoeligere penherkenning, die ook de kanteling van de pen evalueert als deze deze functie ondersteunt.

Hoewel Office 2019 niet alle functies van Office 365 bevat en er geen feature-updates in de vorm van service packs komen. Microsoft zal gedurende zeven jaar beveiligingsupdates voor het Office-pakket verstrekken: Vijf jaar reguliere ondersteuning en twee jaar uitgebreide ondersteuning. Volgens Microsoft zal Office 2019 ook niet de laatste on-premise versie van Office blijven.

Volumeklanten kunnen de nieuwe Office-suite direct installeren, consumentenversies zoals Office Home & Student volgen spoedig.