Uit het State of Data Innovation Report van Splunk blijkt dat bedrijven met een volwassen datastrategie twee keer zo snel producten op de markt brengen, innovaties doorvoeren en hun medewerkers ook twee keer zo productief zijn.
Als je afgaat op het Splunk-onderzoek, lijkt het erop dat een hoog volwassenheidsniveau van datagebruik een innovatieversneller is. Bedrijven in de digitaliseringsfase hebben niet alleen behoefte aan een volledig overzicht van hun gegevens, maar ook aan het vermogen om deze gegevens te gebruiken als basis voor actie. Degenen die zwaar in gegevens hebben geïnvesteerd en voldoen aan de criteria voor strategische exploitatie van gegevens, kunnen enorme vooruitgang boeken, zoals uit de studie blijkt.
Volgens de studie worden innovaties twee keer zo snel doorgevoerd als in bedrijven zonder strategie. Ook het aanboren van nieuwe markten en het vergroten van het klantenaandeel gaat bijna twee keer zo snel als bij bedrijven met een laag maturiteitsniveau. De productiviteit van werknemers is vorig jaar met 16 procent gestegen – bijna twee keer zoveel als bij starters op innovatiegebied (9 procent).
Nauwkeurige gegevensanalyse is belangrijk om de eigen productiviteit te meten en voortdurend te verbeteren. Uit de resultaten van het Splunk-onderzoek blijkt dat de analyse van gegevens een van de grootste aanjagers van innovatie in dit land is: in een wereldwijde vergelijking heeft Duitsland met Nieuw-Zeeland de meeste leiders op het gebied van gegevensinnovatie: 16 procent van de ondervraagde bedrijven wordt beschouwd als pionier op het gebied van gegevensinnovatie. Bovendien heeft Duitsland met 44% de meeste “volgers” van alle markten. Het aandeel van innovatiestarters in Duitsland is daarmee met 41 procent het laagst in een wereldwijde vergelijking.
Sterke data-innovatie als gevolg van de pandemie
Vergeleken met de Corona-pandemie heeft 73 procent van de Duitse bedrijven hun data-innovatieprojecten aanzienlijk of aanzienlijk versneld, waarmee de wereldwijde trend wordt bevestigd. Meer dan de helft van de Duitse bedrijven heeft het afgelopen jaar tot 15 nieuwe producten en diensten ontwikkeld die er zonder hun data-innovatievermogen niet zouden zijn geweest. Toch is er nog ruimte voor verbetering: 36 procent heeft ondanks zijn vermogen tot data-innovatie nog geen enkele dienst of nieuw product ontwikkeld.
Met 38 procent heeft de IT-beveiligingssector de afgelopen jaren de grootste veranderingen doorgemaakt als gevolg van data, op de voet gevolgd door de IT-sector (37 procent). Veranderde manieren om met gegevens te werken op minder technische gebieden zoals HR (19 %) of verkoop (21 %) werden door de respondenten lager ingeschat.
Gegevensgebruik het hoogst in Duitse bedrijven
Duitse respondenten schatten dat bijna 49 % van hun gegevens wordt gebruikt. Dit is het hoogste cijfer van alle markten en hoger dan het wereldgemiddelde. Meer dan de helft (52%) van de Duitse bedrijven meet de kwaliteit van hun gegevens op uitgebreide schaal. Het aandeel van dark data wordt geschat op 23 procent. Voor bijna een kwart van de respondenten is het verzamelen van deze schat aan gegevens een topprioriteit. Verreweg het grootste aandeel (40%) ziet het gebruik van eerder braakliggende gegevens als een top 5-prioriteit.
Innovatiedrijvers cloud, machine learning en observeerbaarheid
De cloud speelt een belangrijke rol als aanjager van innovatie in Duitse bedrijven. Acht op de tien bedrijven (82%) maken gebruik van cloud-oplossingen – en daarmee meer dan het wereldwijde gemiddelde (78%). Bijna 70 % maakt gebruik van machinaal leren. Duitsland scoort ook goed op het gebied van waarneembaarheid: met 50 procent liggen alleen China (79 procent) en Nederland (56 procent) voor op de Bondsrepubliek in deze strategie.
Data-innovaties per bedrijfstak
50 procent van de bedrijven in de verwerkende industrie die data-innovaties gebruiken om het materiaalrendement te verbeteren, meldt een significant of baanbrekend effect. Meer dan 50 procent van de detailhandelaren die data-innovatie gebruiken om voorraden te optimaliseren of aanbiedingen, productaanbevelingen en klantenservice te personaliseren, meldt een significante of baanbrekende impact, en 5 procent van de bedrijven in de gezondheidszorg geeft prioriteit aan investeringen in data-innovatieplatforms (in tegenstelling tot point tools).
61 procent van de door Splunk onderzochte bedrijven in de financiële dienstverlening verbetert de product-/dienstontwikkeling door middel van data-innovatie – het hoogste percentage van alle onderzochte sectoren. Daarentegen is 67 procent van de overheidsinstellingen nog een beginner.
Aanpak van data-innovatie verschilt per regio
Regionale verschillen zijn duidelijk in de aanpak van data-innovatie. Negenenzestig procent van de Noord-Amerikaanse bedrijven investeert meer in data-innovatieplatforms dan in op zichzelf staande tools, iets meer dan in Europa (67%) en aanzienlijk meer dan in Azië-Pacific (APAC) (58%).
33% van de bedrijven in APAC beschouwt een beter gebruik van data als hun belangrijkste bedrijfs- en IT-prioriteit voor de komende 24 maanden – een aanzienlijk hoger percentage dan in Noord-Amerika (21%) en Europa (17%). Daarnaast richt 54% van de bedrijven in de APAC-regio zich op observeerbaarheid om hun gegevens innovatiever te gebruiken. Dit is meer dan in Noord-Amerika en Europa (elk 42%).
In Europese bedrijven wordt gemiddeld 12% van het IT-budget besteed aan oplossingen en mensen die gegevens onderzoeken, bewaken, analyseren en gebruiken om actie te ondernemen. Hiermee komt Europa achter Noord-Amerika en APAC (beide 14%).
Europese bedrijven gaven het minst vaak aan een chief innovation officer in dienst te hebben genomen om initiatieven te stimuleren (64%, vergeleken met 72% in Noord-Amerika en 75% in APAC).
Details van het State of Data Innovation Report
In het wereldwijde onderzoek, dat in opdracht van Splunk werd uitgevoerd, werden 1.250 bedrijfs- en IT-managers uit Duitsland, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, China en Japan ondervraagd.