Wat is disruptieve technologie?

Disruptieve innovatie is een term die wordt gebruikt om een ​​product of dienst te beschrijven die klein of eenvoudig begint en snel door de lagere niveaus van een marktsegment beweegt, waarbij gevestigde bedrijven en technologieën vaak worden verdrongen in sectoren met lagere marges.

Over het algemeen richt een ontwrichtende innovatie zich op markten en klanten met een lagere winst, waardoor een nieuwe startup of opkomend bedrijf winstgevend kan zijn door zich te richten op klanten die in de bestaande markt onderbediend zijn. Na verloop van tijd beweegt het nieuwe product of de nieuwe dienst omhoog in de markt en kan het gevestigde bedrijven elimineren die traag reageren of reageren op de innovaties.

Voorbeelden en oorsprong van de zin

Netflix is ​​een voorbeeld van een succesvol bedrijf voor disruptieve innovaties. Toen Netflix begon, was er geen directe concurrentie op de gevestigde markt (dat wil zeggen Blockbuster), maar het innovatieve on-demand streamingmodel verstoorde Blockbuster door zich te concentreren op een segment van achtergestelde klanten om aanwezigheid in de branche te krijgen.

Een ander klassiek voorbeeld van disruptieve innovatie is de pc-markt. Personal computers waren een innovatie die in de loop van de tijd is verbeterd en de mainframe-industrie heeft geëlimineerd. Blockchain is een ander voorbeeld van een ontwrichtende technologie op financiële markten.

De term disruptieve innovatie werd bedacht door Harvard Business School professor Clayton M. Christensen in zijn onderzoek naar de diskdrive-industrie en later gepopulariseerd door zijn boek The Innovator s Dilemma, gepubliceerd in 1997.

Tegenwoordig is de term disruptieve technologie een geprefereerd synoniem van disruptieve innovatie.