Oracle introduceert tablet gebaseerd op Java en Raspberry Pi

De Dukepad is niet bepaald goedkoop en hij gaat ook in tegen de trend dat tablets steeds lichter en dunner worden. Het apparaat is op dit moment ook niet te koop, je moet het bouwen. Toch zou het zijn vrienden moeten vinden.

De softwaregigant Oracle staat vooral bekend om database-oplossingen en bedrijfssoftware. Sinds de overname van Sun drie jaar geleden is het bedrijf van Larry Ellison ook verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de programmeertaal Java. Niet alle ontwikkelaars uit de gemeenschap geven Oracle goede cijfers voor het uitoefenen van de leidende rol in Java, niet het minst omdat de bedrijfscultuur van de geoliede bedrijfsmachine Oracle verschilt van die van de meer engineering-gedreven systeemsmederij Sun. Maar met de Dukepad zou Oracle ten minste een deel van de harten van knutselaars en ontwikkelaars kunnen terugwinnen.

De Dukepad (Duke is de oude mascotte van de Java-gemeenschap) is een tablet die is onthuld op de recente ontwikkelaarsconferentie van Oracle. Afgezien van een paar prototypen, bestaat het momenteel alleen als een Engelstalige bouwhandleiding…. De hardware is gebaseerd op een Raspberry Pi minicomputer, die na installatie wordt geladen met de embedded versie van Java. Daarna is het aan de hobbyisten. Alle voor het systeem benodigde onderdelen zijn vrij te koop, de meeste kunnen zelfs worden besteld bij de desbetreffende internetpostorderbedrijven.

De kosten voor de hardwarecomponenten bedragen iets minder dan 370 dollar. Bovendien zijn er de kosten van de montage. De bouw van de woningen zal waarschijnlijk wat moeizaam verlopen. Oracle heeft op het Internet sjablonen gepubliceerd voor het lasersnijden van de plastic onderdelen, maar de rest van de documentatie is nog een beetje karig. Het bedrijf Ellison wil in de nabije toekomst meer gedetailleerde instructies publiceren. Bovendien moet het apparaat in de nabije toekomst ook als kit verkrijgbaar zijn.

Aan de softwarekant fungeert Linux als besturingssysteem. Java FX, een op Java gebaseerd softwareplatform voor rijke media, wordt gebruikt als runtime-omgeving voor toepassingen. Java FX dient als gebruikersinterface en vervangt dus het standaard X11-pakket. Volgens Oracle kunnen toepassingen zo worden ontwikkeld als relatief eenvoudige OSGi-modules (OSGi staat voor Open Services Gateway Initiative en beschrijft een componentenmodel voor Java-software) op basis van Java FX.