Artificiële intelligentie is veel dingen: redder, orakel, wondermiddel, job killer. In onze nieuwe aflevering van de IT-BUSINESS Podcast laten we zien hoe AI bij werving nieuwe wegen inslaat in de strijd tegen het tekort aan geschoolde arbeidskrachten en hoe vooringenomen we eigenlijk zijn.
Als een bedrijf op zoek is naar een softwareontwikkelaar, duurt het gemiddeld 196 dagen, oftewel meer dan een half jaar, om de positie succesvol in te vullen. De vacante tijd voor specialisten op het gebied van softwareontwikkeling, zoals IT-specialisten, bedraagt 168 dagen, zo blijkt uit een enquête in opdracht van het softwarebedrijf Wollmilchsau. Nogal een lange tijd, zeker voor de snel evoluerende ICT-wereld. Bovendien kost een vacature die 83 dagen onvervuld blijft het bedrijf in kwestie een heel bruto jaarsalaris voor de functie in kwestie, volgens de leverancier van human resources-oplossingen CareerBuilder.
Jobadvertenties schrijven, ze op een vacatureplatform plaatsen en wachten tot de juiste kandidaat contact met je opneemt, is oud nieuws. In onze digitale wereld vervagen de grenzen tussen rekrutering en headhunting. Het wordt steeds uitdagender om heterogeniteit in de onderneming of de teams te brengen of om functies in te vullen waarvoor geen speciale opleiding of studie bestaat. Volgens wervingsbureau Brandmonks en wervingsplatformaanbieder Taledo is kunstmatige intelligentie (AI) het antwoord op dit probleem.
In deze aflevering van de IT-BUSINESS Podcast belicht Morten Babakhani, CEO at Brandmonks, de voordelen van Artificial Intelligence bij het werven van personeel en legt hij uit hoe de in-house AI-tool Flynne werkt.
Discriminatie bestrijden met AI
Al in aflevering 36 heeft Marcel Poelker, Founder and CTO at Taledo, in de IT BUSINESS Podcast de do’s en don’ts van het zoeken naar medewerkers toegelicht. Voor hem is AI niet alleen een nuttig instrument om sneller geschoolde arbeidskrachten te vinden en te behouden. Het gebruik van AI bij aanwerving kan nog meer doen: het laat zien of en in welke mate mensen in het algemeen, of aanwervers in het bijzonder, “bevooroordeeld” zijn. Zelfs als de recruiter er vast van overtuigd is dat hij of zij waardevrij handelt. Soms komt deze vooringenomenheid niet eens bewust tot uiting, maar gebeurt het onbewust.
U kunt de IT BUSINESS Podcast momenteel beluisteren op Spotify, Deezer, iTunes, Google Podcasts en
YouTube. Luister er dus naar hier op de site, of abonneer u nu op de podcast bij Podigee.
Brandmonks promotie voor IT BUSINESS lezers
“Veel IT-bedrijven zijn op zoek naar nieuwe IT-professionals, waaronder ontwikkelaars, programmeurs of IT-projectmanagers. En het zijn precies deze kandidaten die wij zoeken en vinden met de AI tool Flynne. Aangezien wij Flynne gebruiken om via verschillende online marketingcampagnes permanent overeenkomstige talenten te werven en aan onze kandidatenpool toe te voegen, hebben de recruiters dus op elk ogenblik toegang tot duizenden talenten per maand met een groot potentieel en grote competenties,” benadrukt Babakhani.
Bedrijven kunnen Brandmonks’ AI-tool Flynne twee maanden lang gratis testen en gebruiken om nieuwe ICT-professionals te vinden. Wie wil deelnemen, kan een e-mail sturen met de vermelding “IT-business-podcast” naar [email protected]. Gelieve de volgende informatie te vermelden: Naam, bedrijfsnaam, e-mailadres.
Volgende artikelen
- “Leidinggevenden worden vaak verkeerd ingeschat” – Florian Brach heeft als headhunter honderden topposities in Duitsland vervuld. In een interview vertelt hij waarom bedrijven overwegend de verkeerde leidinggevenden aannemen en welke wervingsstrategie het beste is.
- “We merken het meteen als een bedrijf onzin uitkraamt” – Nooit eerder was het zo moeilijk om aan gekwalificeerd jong talent te komen als vandaag de dag. De jonge ondernemer Samuel Pemsel onthult wat de nieuwe generatie drijft en waarom bedrijven radicaal anders moeten gaan denken over personeelswerving om een kans te maken bij talenten.
- De vier centrale do’s en don’ts bij het werven van personeel – Bedrijven hebben capabele werknemers met de juiste vaardigheden nodig om hun concurrentievermogen op peil te houden en te overleven op de markt. Maar de omstandigheden bij de aanwerving zijn veranderd: Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten en de nieuwe eisen van kandidaten stellen HR-professionals voor een aantal uitdagingen.
- Digitalisering vereist transformatie van de HR-afdeling – Volgens HR-adviesbureau Robert Walters zet digitalisering 2020 nu ook HR-afdelingen op hun kop. Om geschoolde werknemers aan te trekken, zullen bedrijven in de toekomst gebruik moeten maken van nieuwe technologieën en moeten inspelen op de veranderende behoeften en verwachtingen van sollicitanten.
- Hoe kunstmatige intelligentie het wervingsproces slimmer maakt – Kunstmatige intelligentie dringt op steeds meer gebieden door in het beroepsleven en kan ook bij de werving van personeel diverse voordelen bieden als er op de juiste manier gebruik van wordt gemaakt. Gartner definieert Artificial Intelligence (AI) als een discipline die gebruik maakt van geavanceerde analytische en op logica gebaseerde technieken, waaronder Machine Learning (ML). Hierdoor kunnen gebeurtenissen zodanig worden geïnterpreteerd dat de resultaten beslissingen ondersteunen en de basis vormen voor geautomatiseerde acties.
- AI-ethiek: wie corrigeert een discriminerend algoritme? – Wat gebeurt er wanneer kunstmatige intelligentie (AI) zich discriminerend gedraagt bij het werven van personeel, de AI in het zelflerende proces bepaalde gebruikersgroepen voordelen onthoudt, hen onjuist advies geeft of er als gevolg van onethisch AI-gedrag schade ontstaat? Dit zijn allemaal vragen die nog grotendeels onderbelicht zijn. Is AI zonder menselijke intelligentie op de lange termijn wel mogelijk?
- Ondanks Corona: de strijd om werknemers gaat door – Zal de Corona-pandemie het voor werkgevers in de toekomst gemakkelijker maken om geschikte werknemers te vinden? Gezien het gestegen werkloosheidscijfer lijkt zo’n stelling niet vergezocht, maar een onderzoek van StepStone laat een ander beeld zien.
- Artificiële intelligentie zal menselijke arbeid niet verdringen – Kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunt mensen bij hun werk en is in veel bedrijfstakken onmisbaar. Maar kan AI op een gegeven moment ook de mens volledig vervangen? En zal AI banen vernietigen?