ACP: School-IT heeft professionele begeleiders nodig

In scholen komen dienstverleners weinig IT-expertise tegen. Soms ontbreekt het zelfs aan basiskennis. Door dit gebrek is het bedrijf consultancy-intensief. Günther Schiller, bestuurslid bij ACP, beschrijft de uitdagingen van de onderwijsmarkt voor systeemhuizen.

ACP bedient scholen al lange tijd en kent deze klantengroep daarom goed. Is het dus business as usual met het DigitalPakt of biedt het nieuwe uitdagingen voor een systeemhuis?

Schiller: De huidige situatie is anders. Er heerst veel onzekerheid bij scholen en schoolbesturen over wat nu precies moet worden gefinancierd of welke technologie dan ook de juiste is. Bovendien worden veel instellingen nog steeds geconfronteerd met de uitdaging om IT op school professioneel te exploiteren. Er is gewoon een gebrek aan personeel. Door de enorme toename van apparatuur en infrastructuur kan de werking van de school-IT niet langer naast de bestaande dagelijkse werkzaamheden worden verricht. Daarom is de activiteit zeer arbeidsintensief voor consultants. Dit komt omdat wij veel overnemen van wat anders klassiek onder interne IT zou vallen.

Günther Schiller, CEO van de ACP Groep, ziet een behoefte aan modernisering in de back-end systemen en netwerken van scholen.

Günther Schiller, CEO van de ACP Groep, ziet een behoefte aan modernisering in de back-end systemen en netwerken van scholen.

Wat zijn de bijzonderheden voor een systeemhuis wanneer het scholen en hun sponsors als klant heeft en hen ondersteunt tot en met de lopende operatie?

Schiller: In tegenstelling tot de industrie of grotere overheden, krijgen systeemhuizen meestal te maken met weinig IT-specialisten bij scholen en schoolbesturen. Soms is er een gebrek aan basiskennis. Dit maakt de zaak zeer consultatie-intensief. Raadplegingen moeten zeer gedetailleerd zijn en veel achtergrondinformatie bevatten. Wat de ondersteuning betreft, hebben wij nog geen ervaring met de vraag of eindapparatuur op scholen vaker defect raakt. Wij vermoeden dat we een lichte stijging zullen zien. Voor het overige laat de IT-infrastructuur het niet vaker afweten dan in andere segmenten. Vragen over bruikbaarheid komen echter vaker voor.

Een voorwaarde voor financiering uit het DigitalPakt is een mediaontwikkelingsplan. Hebt u als IT-dienstverlener onderwijsconsultants nodig om scholen hierbij te adviseren?

Schiller: In het ideale geval ondersteunen wij scholen al voordat het mediaontwikkelingsplan wordt opgesteld. Onze diensten beginnen met een beoordeling van de huidige situatie: Welke IT is er eigenlijk beschikbaar in de school? Deze eerste stap wordt gevolgd door een beschrijving van de doeltoestand, waaruit wij later een concept afleiden, met inbegrip van een exploitatieconcept. Uiteindelijk moet in het technische gedeelte van het plan voor de ontwikkeling van de media ook rekening worden gehouden met de kostenzijde. Het pedagogische gedeelte wordt hoofdzakelijk uitgewerkt door de leerkrachten en de school. Met ons zusterbedrijf EduWerk zijn we echter ook in staat scholen vanuit pedagogisch oogpunt te adviseren over het gebruik van mobiele apparaten in de klas en samen met hen onderwijsconcepten te ontwikkelen.

Welke invloed heeft het DigitalPakt tot nu toe op de activiteiten van ACP gehad?

Schiller: De aanvragen hebben zich dankzij Covid-19 snel opgestapeld. De speciale maatregelen, zoals de onmiddellijke uitrusting van leerlingen of de toewijzing van leentoestellen aan leerkrachten met beperkte aanvraag- en oproeptermijnen, hebben de vraag aangewakkerd. Tot dusver hebben wij een aanzienlijke stijging van het aantal orders voor eindapparatuur gezien. De situatie wordt echter bemoeilijkt door de huidige wereldwijde bevoorradingscrisis. Levertijden van weken of zelfs maanden zijn op dit moment niet ongewoon.

Eindapparaten vormen slechts een deel van het IT-landschap. Na twee en een half jaar DigitalPakt is het grootste deel van het ter beschikking gestelde geld nog niet gebruikt. Op welke technologiegebieden moeten scholen zich richten voor verdere modernisering?

Schiller: We zitten nog midden in de digitalisering van scholen. Via Covid-19 hebben wij een snelle ontwikkeling doorgemaakt bij het uitrusten van de faciliteiten met eindapparatuur. Nu komt het er echter op aan de juiste infrastructuur te creëren. De bestaande netwerken en centrale systemen zijn vaak verouderd en niet berekend op de massa van nieuwe eindapparatuur. Om onderwijs van hoge kwaliteit te kunnen geven, moet het netwerk voldoende capaciteit hebben en moeten de centrale diensten en toepassingen efficiënt werken. Wat veel scholen nog niet op hun radar hebben, is professionele beveiliging. Ook hier is een inhaalslag nodig.

IT-producten worden niet voor de eeuwigheid gekocht, maar zijn onderhevig aan vernieuwingscycli. Bovendien hebben veel scholen permanente dienstverlening en ondersteuning nodig, wat geld kost. Wat gebeurt er als het DigitalPakt vervalt? Heeft het schoolsysteem in Duitsland ook na 2024 overheidsfinanciering nodig, zodat de digitalisering na 2024 niet tot stilstand komt?

Schiller: IT zal niet uit scholen verdwijnen na de digitaliseringstour de force. In termen van onderwijs, zou dat helemaal niet aan te raden zijn. Duitsland loopt achter in internationale vergelijking. We zouden er dus goed aan doen om scholen in de toekomst vanuit de staat financieel te ondersteunen op het gebied van IT, met hardware, software, service en support.

Aanvullende informatie

Over Schiller

Günther Schiller staat sinds 2013 aan het roer van de Duits-Oostenrijkse ACP Groep, als gelijkwaardig lid van de raad van bestuur naast Rainer Kalkbrener. Sinds januari 2008 leidt hij de activiteiten van het systeemhuis in Duitsland. Voordien stond de directeur aan het hoofd van het ACP-bureau in Opper-Beieren. Hij nam deze functie over in 2003 toen het bedrijf de Duitse markt betrad. Tot dan toe had Schiller, die een commerciële opleiding als accountant had gevolgd, twaalf jaar lang als zelfstandig consultant gewerkt.