De overzwemmer: Bernd Horstmann

Eno-baas Bernd Horstmann is een atypisch prototype: succesvol ondernemer en oprichter van een bedrijf, maar tegelijkertijd ook gepensioneerd en wereldrecordhouder zwemmen. Daarachter gaat een zeer uniek karakter schuil.

Bernd Horstmann is een voorbeeldige vertegenwoordiger van de succesvolle generatie van oprichters en ondernemers van de naoorlogse periode, maar aan de andere kant is hij ook het complete tegendeel. Typisch, want hij heeft van een klein familiebedrijf een bedrijf met 400 werknemers opgebouwd met een huidige jaaromzet van een goede 250 miljoen euro. Zo werd Radio Horstmann Eno Telecom. Ongewoon omdat de 77-jarige nog steeds actief betrokken is bij het bedrijf, terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten nu genieten van hun leven in Zuid-Spanje of op een cruiseschip.

Hij is ook ongewoon omdat hij naast zijn professionele carrière kan terugkijken op een buitengewone sportcarrière: Hij is nu negenvoudig wereldkampioen zwemmen en doet nog steeds mee aan de wereldkampioenschappen. Het zouden dus best tien of meer wereldtitels kunnen worden.

De onrust van de naoorlogse jaren

De wortels en de aanzet tot deze buitengewone combinatie liggen beide in de onrust- en hongerjaren van de naoorlogse periode. Zoals zovelen van zijn leeftijdsgenoten moest hij van jongs af aan bijdragen aan de kostwinning van het gezin. En dat in de waarste zin van het woord, want bij het krieken van de dag ging hij van deur tot deur met broodjes in zijn bagage.

Om vers fruit op de tafel van het huis te krijgen, organiseerde hij met vrienden appels uit een weiland aan de overkant van de Vechte – waar dus overheen gezwommen moest worden. Achterblijven was geen optie voor de niet-zwemmer Horstmann: “We zeiden: of je zwemt of we laten je achter,” herinnert hij zich. We weten al wat hem is overkomen: een passie voor sport en een indrukwekkende staat van dienst.

Dat brengt ons terug bij zijn bedrijf Eno Telecom.

Van Radio Horstmann naar Eno Telecom

Na de dood van zijn vader bij een ongeluk in 1968 stond hij, nog maar 25 jaar jong, plotseling aan het hoofd van het familiebedrijf, dat in 1950 in zijn huiskamer was opgericht als Radio Horstmann. In hetzelfde jaar voltooide hij zijn meesterproef als radiotechnicus en nam hij, samen met zijn oudere broer Wilhelm, de ontwikkeling en uitbreiding van het bedrijf alleen ter hand tot op de dag van vandaag. Vervolgens werd het bedrijf gestaag uitgebreid. Niettemin was in 1993 de tijd gekomen voor iets groters. Het aanbod van Motorola voor exclusieve vertegenwoordiging in Duitsland vormde de eerste aanzet. En zo werd Radio Horstmann de landelijke telecommunicatie distributeur Eno Telecom. Tot op heden heeft Horstmann zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste ICT-distributeurs in Duitsland – van buizen en halfgeleidertechnologie tot IoT en blockchain.

Wereldtitel en 60e verjaardag

Zijn zwemcarrière heeft hem ook geholpen: toen hij halverwege de jaren vijftig de titel van snelste Duitse jongenszwemmer op de rugslag won, heeft dat ook zijn karakter beïnvloed: “Ik ben de sport dankbaar en voel me ermee verbonden omdat het me zelfvertrouwen en levensvreugde heeft gegeven.” En niet alleen als individuele deelnemer, maar ook als lid van een estafetteteam: “Bij teamsporten en wedstrijdsporten is het in principe vergelijkbaar met een bedrijf.”

Geen wonder dus dat hij van beide een succes heeft gemaakt: Eno Telecom vierde vorig jaar zijn 25e verjaardag, en Horstmann won dit jaar drie wereldtitels in Gwangju. En op 1 april van dit jaar vierde hij zijn 60-jarig jubileum aan het roer van de groep. Chapeau!