Datacenter management vanuit de cloud voor het kanaal

Schneider Electric maakt de DCIM-oplossing Ecostruxure IT for Partners beschikbaar in Europa. Dit biedt partners een cloud-gebaseerd, multi-tenant platform voor infrastructuurbeheer van datacenters van klanten en gedistribueerde IT-omgevingen.

De toenemende prevalentie van IoT en cloud leiden tot een heterogeen IT-landschap van lokale datacenters, edge-locaties en publieke en private cloud. Vooral door het groeiende aantal edge-installaties neemt het aantal kritieke lokale IT-eindpunten met hoge bandbreedte- en latency-eisen toe. Volgens Schneider Electric wordt het beheer van de datacenterinfrastructuur (DCIM) van deze hybride IT-architecturen steeds complexer voor eindklanten. Met Ecostruxure IT for Partners kunnen IT-systeemhuizen of solution providers deze taak nu van hun klanten overnemen. Met de speciale versie voor partners maakt de fabrikant zijn cloud-gebaseerde platform voor de bewaking en het beheer van datacenters en gedistribueerde IT-omgevingen nu multi-client geschikt en maakt wereldwijd beheer vanaf één apparaat of locatie mogelijk. Schneider Electric noemt dit Datacenter Management as a Service (DMaaS). De lijst met cloud-connected apparaten van Schneider Electric varieert van stroomverdelers en stroomonderbrekers tot UPS-systemen van verschillende groottes, koeleenheden en modulaire datacenters in containers.

Predictive analytics-mogelijkheden

Met Ecostruxure exploiteert Schneider Electric een eigen cloudplatform op basis van Microsoft Azure voor zijn digitale diensten, applicaties en analytics. Het biedt mogelijkheden voor voorspellende analyses op basis van Big Data-analyses. Ecostruxure IT Expert is de eerste op Ecostruxure gebaseerde IT-toepassing. Met de leveranciersonafhankelijke en multi-tenant DCIM-applicatie kunnen partners snel en eenvoudig bewakings- en beheerdiensten op afstand implementeren voor datacenter- of edge-infrastructuur. De applicatie kan worden gebruikt via de webbrowser of als een “Mobile Insights” smartphone app. Volgens de fabrikant maakt Ecostruxure IT Expert de bewaking mogelijk van alle belangrijke IT- en infrastructuurcomponenten, zoals UPS-systemen, stroomverdelingseenheden (PDU’s), koeloplossingen en toegangsbeveiliging. Functies zoals de autodiscovery van IT-apparaten en de melding van fouten moeten centraal via de cloud worden aangeboden. Het biedt apparaatinformatie, intelligente alarmfuncties en bewaking via een open systeem waarin alle apparaten in het datacenter zijn samengebracht, ongeacht de fabrikant. Wereldwijde benchmarks en analyses uit de datapool van Ecostruxure maken het mogelijk mogelijke risico’s te voorspellen. De IT-cloudoplossing van Ecostruxure gaat hier dus verder dan de mogelijkheden van het on-premise platform StruxureWare for Data Centres.

De architectuur van Ecostruxure IT maakt uitgebreid datacenterbeheer via de cloud mogelijk.

In de cloud gebaseerde planningsassistent

Een andere cloud-gebaseerde component zal de Ecostruxure IT-adviseur zijn. De dienst is bedoeld om belangrijke informatie te verstrekken voor de exploitatie van een datacentrum en ook om te helpen bij de planning. De software biedt de IT-beheerder een volledig overzicht van het datacenter, gaande van een overzichtsplan tot individuele racks. Volgens de fabrikant kan aan de hand van de door de dienst verzamelde gegevens bijvoorbeeld worden geanalyseerd of een stroomvoorziening of airconditioning zonder problemen kan worden uitgeschakeld, dan wel of de belasting van de servers van tevoren moet worden verminderd. Bovendien helpt de tool bij de planning van de vraag en de selectie van ruimte voor extra servers in het datacenter.

Voor de planning van edge-projecten stelt de fabrikant zijn partners een eigen tool ter beschikking. De Local Edge Configurator (LEC) van APC by Schneider Electric helpt bij het ontwerpen van micro datacenters voor edge toepassingen. De tool bevat reeds relevante referentiegegevens voor de configuratie, zoals hoogte-eenheden, installatiediepte en stroomvoorziening voor oplossingen van Cisco, Dell EMC, HP en IBM. Sjablonen voor andere componenten kunnen worden geïntegreerd. Het instrument biedt partners een configuratiecontrole en het genereren van een stuklijst.

Community voor colocatie-exploitanten

Met de “Colo.Community” heeft Schneider Electric een online platform voor colocatie-exploitanten gelanceerd. De community biedt technische artikelen, discussieforums en evenementen, alsmede webinars. Volgens Michel Arres, Vice President van Schneider Electric’s IT business in Duitsland, staat de Colo.Community ook open voor partners. Zij kunnen er informatie inwinnen, deelnemen aan discussies over gespecialiseerde onderwerpen en natuurlijk contacten leggen met colocatie-exploitanten.