MeinAdmin richt zich op managed services

Al ruim anderhalf jaar verkoopt MeinAdmin geen producten, maar alleen diensten. De transformatie van een klassiek systeemhuis naar een MSP verliep echter anders dan verwacht. Oprichter Patrick Jäger wil nu verder groeien met een hoge mate van automatisering.

Van eenzame nerd tot hackergenie – er bestaan veel vooroordelen over IT-specialisten of systeemingenieurs. Naast analytisch en logisch inzicht en een dosis pragmatisme moet een IT-specialist ook een dikke huid hebben. Omdat klachten van klanten nog steeds aan de orde van de dag zijn in veel IT-huizen. Dit is tenslotte hoe klassieke systeemhuizen hun geld verdienen. Wanneer de printer staakt, de server doorbrandt of de opslagcapaciteit zijn grenzen bereikt – de externe IT-dienstverlener wordt alleen in geval van nood ingeschakeld.

Patrick Jäger, oprichter en algemeen directeur bij MeinAdmin

Patrick Jäger, oprichter en algemeen directeur bij MeinAdmin

Ook bij MeinAdmin verliepen de dagelijkse werkzaamheden volgens het principe van de IT-brandweer. “We hebben tien jaar lang geld verdiend aan het lijden van onze klanten. Maar we wisten toen niet beter”, benadrukt CEO en MeinAdmin-oprichter Patrick Jäger. Op 1 januari 2019 heeft de hedendaagse MSP afscheid genomen van het break&fix model en richt zich nu uitsluitend op managed services. Terwijl andere IT-huizen hun bedrijfsmodel hebben opgezet als een hybride van pure hardware- en softwareverkoop en dienstverlening, heeft MeinAdmin zich volledig omgevormd tot een managed service provider. Maar de weg erheen was moeilijker dan aanvankelijk gedacht. “We hebben bepaalde dingen te naïef benaderd. Naast tijd en geld hebben we ook de mentaliteit van de werknemers onderschat,” legt Jäger uit. Daarom moest het bedrijf in de loop van de transformatie voor het eerst afscheid nemen van werknemers.

Over vermoeiende discussies en het tekort aan geschoolde werknemers

Maar MeinAdmin is door de transformatie naar een MSP niet alleen eigen werknemers, maar ook klanten kwijtgeraakt. Maar volgens Jäger wachtte het merendeel van de klanten “gewoon op de mogelijkheid om maandelijks te kunnen betalen”. Momenteel heeft de dienstverlener 723 klanten. De overgang naar maandelijkse inkomsten, na de uitdagende overgang van project- naar terugkerende inkomsten, stelde MeinAdmin uiteindelijk ook in staat om beter te plannen en minder budgetbesprekingen te voeren met eindklanten. “We wilden de soevereiniteit terug,” klaagt Jäger. “Veel eindklanten zijn vergeten wie de professional is.” Droevige discussies over de juiste productoplossing zijn volgens Jäger beslecht door de transformatie naar een MSP.

De serviceprovider heeft de komende maanden verschillende overnames in het vooruitzicht. De voornaamste reden achter de geplande overnames: het alomtegenwoordige tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Door kleine systeemhuizen op te kopen, krijgt de MSP dringend vereist gespecialiseerd personeel. Deze aanpak is momenteel niet ongebruikelijk in de ICT-sector. Nog vóór het einde van dit jaar moet door een overname een nieuwe vestiging in Berlijn en daarmee 20 extra medewerkers worden verkregen. Het hoofdkantoor van MeinAdmin is gevestigd in Leipzig, een andere locatie bevindt zich in Ellwangen.

Met het openen van meer locaties streeft MeinAdmin ernaar “de aardige IT-man naast de deur” te worden voor zijn klanten. Daarbij heeft de MSP geenszins de zakelijke klanten in gedachten. Vooral het midden- en kleinbedrijf (MKB) komt als klantengroep in het geding. Volgens Jäger vechten dienstverleners om de spannende KMO’s op de markt: “Er zijn talrijke bedrijven die veel kleiner zijn en in het break&fix-model ook te tijdrovend en duur zijn om te bedienen. Met een hoge mate van automatisering kan een MSP echter zelfs de kleinste bedrijven aanspreken,” stelt Jäger en ziet deze aanpak als een kans voor zijn bedrijf. MeinAdmin streeft ernaar bedrijfs-IT ook beschikbaar te maken voor het MKB. Dit moet worden bereikt door een hoge mate van automatisering binnen het bedrijf.

Standaardisering en automatisering

Het doel van automatisering is beter gebruik te maken van de bestaande middelen. Een hoge mate van automatisering is dus niet in de laatste plaats een mogelijke oplossing voor het tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Het doel van automatisering is immers om hooggekwalificeerd geschoold personeel te bevrijden van vervelende standaardtaken, zodat zij zich kunnen concentreren op essentiële taken. Bijvoorbeeld om potentiële problemen in de infrastructuur van de klant op te sporen voordat zij zich voordoen. Klanten betalen immers voor problemen die van tevoren het best kunnen worden vermeden, niet voor de handmatige activiteiten van technici.

MeinAdmin automatiseerde eerst terugkerende taken, zoals het bijwerken van virusscanners, het invoeren van patchbeheer of het installeren van werkstations. Vervolgens heeft de dienstverlener kritieke toepassingen volledig geautomatiseerd. Bijvoorbeeld het maken van een back-up of de migratie van Xchange naar de cloud. Dankzij een hoge graad van automatisering kunnen zelfs niet-gekwalificeerde experts diverse automatiseringsprojecten voor MeinAdmin-klanten uitvoeren.