Voormalig DSL-pionier QSC transformeert zich tot cloudprovider

QSC heeft in de loop der jaren een indrukwekkende metamorfose ondergaan. Na zijn twee meest recente overnames is de voormalige DSL-pionier nu ook actief als IT-dienstverlener. Nu gaat het in Keulen gevestigde bedrijf zich toeleggen op het leveren van diensten vanuit de cloud aan kleine en middelgrote klanten. QSC is op zoek naar meer dan honderd nieuwe partners voor deze branche.

Over convergentie wordt al meer dan tien jaar gesproken. In feite zijn IT en telecommunicatie tot dusver echter slechts aarzelend naar elkaar toegegroeid. Maar dat is aan het veranderen en de ontwikkeling komt nu in een stroomversnelling, zegt Arnold Stender, lid van de Raad van Bestuur van QSC, met overtuiging. Cloud computing zorgt voor een krachtige stimulans. “Beide werelden groeien nu naar elkaar toe en leveren nieuwe diensten op.”

QSC had zich de afgelopen jaren al op deze ontwikkeling voorbereid. De telecomprovider legde de basis in 2006 met de oprichting van zijn Next Generation Network (NGN) voor spraak- en datacommunicatie, dat volledig is gebaseerd op het IP-protocol.

Diensten uit de Cloud

Maar QSC wil niet alleen de netwerkinfrastructuur voor de Cloud leveren. Vanaf volgend jaar zal de in Keulen gevestigde onderneming zelf steeds meer diensten aanbieden. In het eerste kwartaal van 2012 zal QSC een back-updienst vanuit de cloud lanceren. Hosted Exchange en Office 365 volgen in het daaropvolgende kwartaal. Het in het Rijnland gevestigde bedrijf biedt al sinds juni een hosted telefonie-oplossing aan voor het Microsoft Lync Unified Communications-platform.

“Maar dit is nog maar het begin”, maakt Stender duidelijk. QSC zal zijn dienstenportefeuille voortdurend uitbreiden, zo kondigt de manager aan. Hij acht zelfs SAP Basis-diensten vanuit de cloud denkbaar.

De provider, die de helft van zijn inkomsten genereert via het kanaal, is op zoek naar tal van nieuwe partners om zijn diensten te verkopen. Stender wil vooral value-added resellers overhalen die QSC-diensten integreren in hun eigen oplossingenaanbod. Hij ziet een groot potentieel bij klassieke IT-systeemhuizen. “We zijn vooral geïnteresseerd in lokale helden die nauwe klantrelaties in hun regio hebben.”

De Chief Sales Officer heeft zich tot doel gesteld het aantal partners binnen twee jaar van 300 naar 450 te brengen. Ongeveer de helft van de bestaande partners zijn pure wederverkopers die producten en diensten verkopen op commissiebasis. De andere helft zijn wederverkopers met toegevoegde waarde. Om nieuwe partners te werven, maakt QSC onder andere gebruik van roadshows en acquisitie via callcenters.

Aanvullende informatie

Het bedrijf

QSC is in 1997 in Keulen opgericht en begon als DSL-provider. Intussen biedt het bedrijf het volledige spectrum van spraak- en datadiensten voor zakelijke klanten. De Rijnlanders bedienen via hun kanaal zo’n 900.000 kleine en middelgrote klanten. QSC zal dit jaar naar verwachting een omzet genereren van 478 miljoen euro. Verwacht wordt dat de activiteiten tegen 2016 zullen zijn verdubbeld.

Eigen datacenters

De provider zal de clouddiensten voor een groot deel in eigen datacenters aanbieden. QSC verwierf de infrastructuur hiervoor en de knowhow die nodig is voor de exploitatie door de overname van de twee IT-dienstverleners IP Partner (december 2010) en Info AG (mei 2011).

IP Partner is een hostingprovider die ook colocatiediensten aanbiedt. De Neurenbergse specialisten exploiteren onder meer een datacentrum voor Datev.

Outsourcing en consulting zijn de speerpunten van Info AG. Als SAP-systeemhuis is de in Hamburg gevestigde onderneming, die ook Microsoft Gold Partner is, verantwoordelijk voor de SAP-activiteiten bij Tchibo. Tot de klanten behoren echter ook talrijke middelgrote bedrijven.

Met deze overnames zet QSC de consistente uitbreiding van zijn portfolio voort. Het bedrijf is eind jaren negentig begonnen als pionier op het gebied van DSL en biedt nu ook spraakcommunicatie, IP-telefonie en virtuele telefoonsystemen aan. De overname van IP Partner en Info AG betekent de intrede op de klassieke IT-markt. “Via onze partners kunnen we middelgrote klanten nu geïntegreerde ICT-diensten uit één hand aanbieden”, benadrukt Stender. □