Bluetooth verdubbelt snelheid en verviervoudigt bereik

De Bluetooth Special Interest Group (SIG) heeft de volgende Bluetooth-versie aangekondigd onder de naam “Bluetooth 5”. Verwacht wordt dat hij eind 2016 of begin 2017 beschikbaar zal zijn met een aanzienlijk grotere actieradius, snelheid en tot 800 procent geoptimaliseerde transmissiecapaciteit.

Volgens de Bluetooth SIG moet de specificatie voor Bluetooth 5 het zendbereik van laagenergieverbindingen verviervoudigen, hun snelheid verdubbelen en tegelijkertijd de capaciteit van verbindingsloze datatransmissies met 800 procent verhogen.

Het maximale bereik van apparaten met BLE-eigenschappen (Bluetooth Low Energy) zou daarmee theoretisch toenemen van 50 meter tot 200 meter. Of deze waarden in de praktijk kunnen worden gehandhaafd, moet nog blijken zodra de eerste chips en apparaten beschikbaar zijn.

Volgens de Bluetooth SIG maakt de aanzienlijke toename van de transmissiecapaciteit niet alleen grotere datavolumes mogelijk, maar ook een complexer scala van toepassingen. De gegevensoverdracht van Bluetooth-apparaten is dus niet langer gebonden aan apps en apparaten. Gegevens kunnen tussen Bluetooth-apparaten worden verzonden zonder dat er expliciet een verbinding tussen de apparaten tot stand hoeft te worden gebracht. Dit zou ook betekenen dat het niet langer nodig zou zijn een app te downloaden die specifiek bedoeld is voor datatransmissie.

Met Bluetooth 5 wil de Bluetooth SIG niet alleen de pure prestaties van draadloze apparaatverbindingen optimaliseren, maar ook, in haar eigen woorden, “de introductie of het gebruik van bakens en locatiegebaseerde diensten in de huisautomatisering en in het bedrijfsleven en de industrie stimuleren”. In “zeer contextuele scenario’s”, zoals navigatie op plaatsen waar geen GPS-signaal beschikbaar is, of nauwkeurige plaatsbepaling of

tracking, helpt Bluetooth 5 naar verluidt bij het navigeren zonder verbindings- en app-belemmeringen, dankzij de eenvoudige overdracht van door de gebruiker gedefinieerde informatie. Als voorbeeld van deze scenario’s noemt de Bluetooth SIG bijvoorbeeld navigatie in luchthavengebouwen, het volgen van voorraden of slimme stadsinfrastructuren ter ondersteuning van slechtzienden.

“Er zijn momenteel wereldwijd 8,2 miljard Bluetooth-producten in gebruik,” legt Mark Powell, uitvoerend directeur van de Bluetooth Special Interest Group (SIG) uit. “De verbeteringen in Bluetooth 5 en de toekomstige geplande verbeteringen in Bluetooth-technologie zullen ertoe leiden dat Bluetooth in 2020 in meer dan een derde van alle geïnstalleerde ivd-apparaten zal zitten. Het momentum en de innovatie van Bluetooth zullen ervoor zorgen dat onze technologie de IoT-oplossing bij uitstek blijft voor alle ontwikkelaars”.

Bluetooth 5 zal naar verwachting eind 2016 of begin 2017 als standaard beschikbaar zijn.

Dit artikel verscheen eerst op ons zusterportaal Elektronikpraxis.