Wat is een inkeping?

De inkeping is ontstaan met de introductie van de iPhone X door Apple in 2017. De term komt uit het Engels en betekent een uitsparing of inkeping. Het verwijst naar een gat in het bovenste midden van smartphone-displays.

Het display is een belangrijke factor als het gaat om de functionaliteit van een telefoon naar een krachtiger en diverser niveau te tillen. Nu de trend gaat in de richting van steeds smallere displayranden, blijven er voor fabrikanten slechts twee mogelijkheden over om het displayoppervlak te vergroten. De ene is om het display aan de voorkant breder te maken, de andere is de inkeping, die functies op zich kan bundelen.

Functies in een oogopslag

Er zijn talloze toepassingsgebieden die in de inkeping van de mobiele telefoon in een kleine ruimte kunnen worden ondergebracht. Hierzu gehören unter anderem:

  • Kamera (Infrarot) und Dot Projector für Gesichtserkennung,
  • Kamera (Front),
  • Mikrofon,
  • Lautsprecher,
  • Taschenlampe,
  • Sensoren.

Immer mehr Smartphone-Hersteller nutzen den Raum der Notch, um Funktionen in diesem Bereich besonders geschützt unterzubringen. Andere wiederum gehen den umgekehrten Weg, in dem sie auf große Displays setzen und klassische Notch-Inhalte lieber unter der Oberfläche unterbringen.

Vorteile der Notch

Auch der Raum rechts und links der Notch-Aussparung wird von den meisten Herstellern konsequent genutzt. Hier ist der ideale Platz, um beispielsweise die Uhrzeit oder den Ladestatus der Batterie unterzubringen. Auch die Diagonale des Bildschirms kann unter Ausnutzung dieses Raums vergrößert werden. Am iPhone ist die Notch zudem die Grenze zwischen zwei räumlich und funktionell abgetrennten Bereichen. Hierdoor zijn er twee veegbewegingen mogelijk op de iPhone, die twee verschillende functies triggeren met het controlecentrum en het centrum voor notificaties.

Nadelen van de notch

Het grootste nadeel van de notch is eigenlijk een visueel nadeel: veel consumenten ergeren zich aan de nieuwe displayvarianten en willen dat het oude design terugkeert. Bovendien beslaat de inkeping het hele beeld wanneer de schermvullende modus is ingesteld op het toestel. Ook zijn niet alle apps altijd compatibel met de notch-innovatie, maar fabrikanten zullen dit waarschijnlijk snel oplossen.

De mogelijke alternatieven voor een notch

Er zijn dus wat nadelen die tegen de notch-variant spreken, maar die wegen meestal niet op tegen de duidelijke voordelen. Toch zijn er manieren om een royaal display te creëren zonder inkeping. Daartoe behoren het opvouwbare display of de plaatsing van de nodige sensoren onder het displayoppervlak. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om de inkeping op de smartphone zo klein mogelijk te maken door er alleen essentiële elementen te plaatsen, zoals de onmisbare frontcamera.