Kuert Datenrettung waarschuwt voor exploderende smartphonebatterijen

Dat apparaten zichzelf na gebruik vernietigen, is vooral bekend van agentfilms. Voor de in Bochum gevestigde dienstverlener Kuert Datenrettung is dit echter bijna dagelijkse kost.

De laatste jaren is het aantal gevallen van exploderende smartphonebatterijen wereldwijd toegenomen, aldus Kuert Datenrettung. Apple’s iPhone is ook getroffen. Als voorbeeld noemt het bedrijf een opdracht van een Duitse klant voor de gegevensreconstructie van zijn ontplofte iPhone 4, die de gegevensredders hebben geaccepteerd voor een NAND-flash gegevensherstel (zie foto).

In dit verband zegt Martin Eschenberg, Marketing Manager van Kuert Datenrettung Duitsland: “De klant wilde na het beëindigen van het gesprek naar muziek luisteren op de iPhone 4 en sloot zijn hoofdtelefoon voor dit doel aan op de aansluiting van zijn iPhone. Daarna ontwikkelde het apparaat snel hitte en vervolgens rook, hoewel het niet was aangesloten op een externe stroombron.”

Volledige vernietiging

Wat overbleef was een volledig vernietigd apparaat, waarbij de behuizing, het display en de elektronica ernstige smelt- en brandschade vertoonden. Niet zonder eigenbelang wijst Kuert erop dat desondanks “dankzij tal van speciale technische procedures” een volledige reconstructie van de gegevens mogelijk was.

Rapporten over explosies of brandschade als gevolg van defecte batterijen in smartphones en notebooks doen al langer de ronde. Al in 2009 heeft de EU-Commissie voor consumentenbescherming Apple vragen gesteld over ontploffende iPhone-batterijen. Volgens Apple gaat het om geïsoleerde gevallen.

Basisregels

Kuert raadt niettemin aan om een paar basisregels te volgen bij het gebruik van smartphones:

  • Registreer alle apparaten met batterijen bij de desbetreffende fabrikant om snel op de hoogte te worden gebracht in geval van terugroepacties door de fabrikant.
  • Lees de gebruiksaanbeveling van de fabrikant: van de kant van Apple wordt voor smartphones zoals de iPhone 3G/GS een omgevingstemperatuur van 0 tot 35 graden Celsius aanbevolen. Hoewel alle iPhones temperatuursensoren en uitschakelmechanismen hebben, kan zelfs het veiligste mechanisme falen.
  • Smartphones en notebooks moeten altijd worden opgeladen op oppervlakken die vlamwerend of niet-ontvlambaar zijn.
  • In geval van waterschade aan smartphones: verwijder snel de oplaadkabel, de batterij, de simkaart, de geheugenkaart en andere adapters. Neem dan contact op met de betreffende apparaatondersteuning.
  • Gebruik altijd de originele batterijen van de fabrikant of batterijen van andere fabrikanten met de bijbehorende certificering.