Netwerken en computers gratis onder controle houden

Zelfs in kleine netwerken moet ervoor worden gezorgd dat de aangesloten werkstations worden geregistreerd en dat updates voor Windows automatisch worden geïnstalleerd. Wij tonen de mogelijkheden van dergelijke client- en beheersystemen met opensource-software.

In kleine netwerken is het beheer van de clients en de geïnstalleerde software, alsmede de beschikbare Windows-updates net zo belangrijk als in grote netwerken. In kleine netwerken is een opensource- of freeware-oplossing echter vaak voldoende om clients te registreren en het systeem op orde te houden. Vooral het beheer van updates speelt een belangrijke rol.

Tarian/Comodo Patch Management – Updates uit de Cloud

Met de cloudgebaseerde freeware “Patch Managament” van Tarian (Comodo) krijgen bedrijven een cloudgebaseerde beheeroplossing voor het bewaken, beheren en installeren van patches (zie afbeelding 1). Zodra een gratis account is aangemaakt, kunnen pc’s worden aangesloten op de cloud-oplossing. Het voordeel van de gratis oplossing is dat naast Windows ook macOS, iOS, Android en Linux computers kunnen worden aangesloten. De bijbehorende agents en apps zijn gratis verkrijgbaar in de desbetreffende winkels of kunnen rechtstreeks van het portaal worden gedownload.

Een agent wordt vervolgens op de clientcomputers geïnstalleerd. De gegevens voor de verbinding worden per e-mail verzonden (zie figuur 2). Zodra de clients zijn aangesloten, kan het beheer van de updates beginnen via “ApplicationsPatch Management” (zie figuur 3). Het voordeel van de patch management oplossing is dat deze kan worden aangevuld met uitbreidingen. Er zijn deels gratis oplossingen beschikbaar om verbinding te maken met cloud-backups, maar ook betaalde tools voor meer beveiliging, firewalls en andere diensten (zie figuur 4). Deze worden in het dashboard aangesloten en kunnen vervolgens naar de computers worden gedistribueerd.

ManageEngine Desktop Central

Met ManageEngine Desktop Central kunnen updates voor Windows, macOS en Linux via het netwerk worden beheerd. De installatie vindt plaats op een computer of server in het netwerk. Met ManageEngine Desktop Central kunnen ook andere gebieden van pc’s gratis worden beheerd. Zo kunnen computers worden bewaakt, centrale instellingen worden gedaan, printerinstellingen worden aangepast en statistieken worden gemaakt. Met de gratis versie kunnen maximaal 25 computers en 25 mobiele apparaten worden beheerd (zie figuur 5). Wie meer functies wil gebruiken, kan kiezen voor ManageEngine Patch Manager Plus. Het product kan gedurende 30 dagen gratis worden getest voordat het in rekening wordt gebracht.

Patchbeheer is echter eenvoudig mogelijk met de gratis Desktop Central-versie (zie afbeelding 6). De beschikbare patches voor de oplossing en de aangesloten pc’s kunnen worden bekeken via het menu-item “Patch Management”.

PDQ Deploy Free en Inventory Free

PDQ Deploy Free kan ook worden gebruikt om updates, maar ook toepassingen in het netwerk te distribueren. De gratis versie biedt ook de mogelijkheid om op afstand opdrachten uit te voeren en PowerShell-scripts te integreren, die bijvoorbeeld ook kunnen worden gebruikt om patches te installeren. De verbinding met Active Directory is ook mogelijk met de gratis versie. Het voordeel van PDQ Deploy Free is dat de oplossing niet beperkt is wat betreft het aantal aangesloten computers.

Voor degenen die de functies van de gratis versie onvoldoende vinden, kan de Enterprise-versie worden gebruikt. Deze kost 500 US dollar per beheerder en biedt vooral uitgebreide functies op het gebied van automatisering en onbemande installaties.

Er is ook een inventarisoplossing beschikbaar via de provider, die eveneens gratis kan worden gebruikt (zie figuur 7). PDQ Inventory Free kan samen met PDQ Deploy Free worden gebruikt. Beide tools werken met Active Directory en kunnen dus snel en eenvoudig domeincomputers koppelen (zie figuur 8).

Client- en patchbeheer met de opensourcetool Opsi

Opsi (Open PC Server Integration) is een oplossing voor clientbeheer die op opensource is gebaseerd. De oplossing werd oorspronkelijk ontwikkeld onder de naam hu-psi (Hessische Milieuagentschap PC Server Integratie) voor intern gebruik bij het Hessische Staatsagentschap voor Natuurbehoud, Milieu en Geologie.

De integratie in het netwerk is gebaseerd op een VM. Het kan worden uitgebreid en biedt talrijke functies, zoals de geautomatiseerde distributie van software en de installatie van besturingssystemen. Met Opsi kunnen kleine omgevingen worden beheerd, maar ook grote netwerken met duizenden clients. Een inventaris is ook een onderdeel. Om Opsi te testen, wordt de VM gedownload en in het netwerk geïntegreerd. De ontwikkelaars geven instructies over hoe dit te doen. De huidige versie kan ook worden gedownload van Sourceforge.net.

Opsi is ook beschikbaar in oplossingen zoals Univention Corporate Server. Wie de opensource-server installeert, kan ook Opsi installeren en gebruiken zonder licentiekosten.

De kernfuncties van de opensource-oplossing zijn de automatische distributie van besturingssystemen, toepassingen en patches, alsmede inventarisatie. Dit alles kan ook worden gebruikt in de licentievrije versie. Opsi is gebaseerd op Linux, maar kan ook verbinding maken met Windows computers en daar patches distribueren.