Inventariseer computers en software agent-free en gratis

Zelfs in kleine bedrijven is het essentieel om een overzicht te houden van de geïnstalleerde hard- en software. Met name kleine bedrijven zijn echter terughoudend om hier gebruik te maken van inventarisatieoplossingen tegen betaling. Maar met de overvloed aan gratis hulpmiddelen, is dit niet nodig. Een voorbeeld is Easy Inventory van AventoSoft.

Easy Inventory verzamelt gegevens van maximaal 25 Windows PC’s in het netwerk en andere netwerkapparatuur op basis van SNMP. De installatie is zeer eenvoudig. Het instrument slaat zijn gegevens op in zijn eigen op Microsoft Access gebaseerde databank. De gegevens kunnen dus te allen tijde gemakkelijk worden opgevraagd.

De installatie hoeft niet op een server te worden uitgevoerd, een gewone Windows PC kan ook worden gebruikt. Het product is gratis te downloaden op de website van de fabrikant, registratie is niet vereist.

De tool verzamelt de gegevens zonder agents; dit betekent dat er geen softwaretools hoeven te worden geïnstalleerd op de afzonderlijke pc’s en servers in het netwerk om inventarisatiegegevens te verzamelen.

Administrators installeren de servercomponent via een MSI-bestand van ongeveer 50 MB. De installatie is snel voltooid en vereist slechts een paar klikken ter bevestiging. De software ondersteunt momenteel echter alleen Windows XP/Vista/7 en Windows Server 2003/2008. Windows Server 2012 en Windows 8 kunnen nog niet met de tool worden verbonden. De inventarisgegevens kunnen echter zonder problemen worden uitgelezen uit de nieuwe Microsoft-besturingssystemen. Dit betekent dat een “oude” machine alleen nodig is om de software te bedienen.

Onze gedetailleerde beeldworkshop, die kan worden gestart door op de hoofdafbeelding van dit artikel te klikken, laat zien hoe u het hulpmiddel gebruikt en waar u rekening mee moet houden.