Euronics en Expert onder één dak

De twee elektronicamarktgroepen trekken aan de “eventkosten noodrem” en zijn van plan hun eigen vakbeurzen over twee jaar samen te voegen onder de Radio Tower. Voor de partners wordt het dan: “Berlijn, Berlijn, we gaan naar Berlijn…!”

De concurrentie tussen elektronicamarktreuzen als Euronics, Expert, EP/Medimax en Media Markt/Saturn is hevig. Des te verrassender klinkt daarom de aankondiging van Euronics en Expert, de twee grootste Duitse detailhandelsgroepen voor consumentenelektronica, dat zij hun voorjaarsbeurzen vanaf 2021 samen willen organiseren. Het handelsevenement wordt georganiseerd en georganiseerd door de Messe Berlin. In het kader van de samenwerkingsbeurs zullen de twee beroepsgroepen hun jaarlijkse kick-off-evenementen en de eigen beursoptredens van de samenwerking afzonderlijk en onafhankelijk organiseren. Voor de industrie- en dienstenpartners die zowel op Euronics als op Expert aanwezig zijn, is er een gemeenschappelijke expositiehal. De aandeelhouders van beide coöperaties krijgen de gelegenheid om de exposanten daar beurtelings te bezoeken.

Kostenoptimalisatie en kostenverlaging

De reden voor deze “synergetische” maatregel ligt voor de hand: “Met een gezamenlijke vakbeurs op één locatie en één datum maken we een efficiëntere organisatie en dus gunstigere kostenstructuren voor alle betrokken partijen mogelijk”, aldus Dr. Stefan Müller, voorzitter van de raad van bestuur van Expert SE en Benedict Kober, woordvoerder van de raad van bestuur van Euronics. Voor de moedermaatschappij van de concurrent Medimax, ElectronicPartner Handel SE, is een dergelijke stap uitgesloten: “Wij zijn van plan het desbetreffende jaar te blijven beginnen met een eigen evenement voor onze aangesloten bedrijven,” zegt EP-bestuurslid Karl Trautmann. “Met de IFA hebben we in Berlijn al een beurs die uitstekend functioneert als overkoepelend evenement. Vanuit ons oogpunt is een onafhankelijk platform de ideale aanvulling daarop.”

Berlijn, Berlijn…

Tot 2010 organiseerde Euronics zelfs twee vakbeurzen per jaar, maar verplaatste het najaarsevenement toen naar IFA. Het is dan ook geen verrassing dat de Messe Berlin de organisator en gastheer van de toekomstige samenwerkingsbeurs zal zijn. De coöperatie Euronics telt in Duitsland 1.316 leden op 1.466 locaties met ongeveer 11.000 werknemers. De Expert SE-detailhandelsgroep telt momenteel 190 aandeelhouders en leden met in totaal 422 vestigingen in heel Duitsland.