Freenet is door aankoop Debitel derde provider

Met de aankoop van Debitel stijgt Freenet naar de derde plaats op de markt voor mobiele communicatie, vlak achter Vodafone en T-Mobile. Dit betekent dat de overnamepogingen van United Internet en Drillisch van de baan zijn. Freenet-baas Eckhard Spoerr denkt er zelfs hardop over om grootaandeelhouder Drillisch op te slokken.

Met de overname van Debitel door Freenet hebben twee resellers zonder eigen netwerkinfrastructuur hun krachten gebundeld. Door de dalende prijzen van mobiele telefoons staat het bedrijfsmodel onder druk. De nieuwe onderneming wil nu haar sterke distributiekracht hiertegen gebruiken: Samen hebben de twee meer dan 1.000 verkooppunten, en Debitel alleen al heeft ongeveer 6.000 verkooppunten.

De overnameprijs bedraagt 1,63 miljard euro. Freenet neemt dus de schulden van Debitel van 1,13 miljard euro over. De eigenlijke verkoper is de financiƫle investeerder Permira. De overeenkomst zou binnen ten hoogste drie maanden moeten worden afgerond, maar de kartelautoriteit moet nog haar goedkeuring geven. Problemen worden niet verwacht.

Eenmaal verenigd, slagen de twee dienstverleners erin een telecommunicatiereus te worden met een omzet van vijf miljard euro en 19 miljoen klanten. Volgens Freenet-baas Eckard Spoerr heeft het nieuwe bedrijf een marktaandeel van 20 procent en is het nummer drie na T-Mobile en Vodafone wat het aantal klanten betreft. Voor 2009 verwacht Spoerr een EBITA-resultaat van rond de 450 miljoen euro bij stagnerende inkomsten.

Als onderdeel van de fusie is het de bedoeling dat de raad van commissarissen van Freenet de voormalige Debitel CEO Oliver Steil en CFO Joachim Preisig in de raad van bestuur zal benoemen. Steil zal de gebieden verkoop en klantenmarketing overnemen, terwijl Preisig verantwoordelijk zal zijn voor de segmenten Operations en Integration.